Odšla je

Slovo dolgoletne poslanke

T.L.
6. 4. 2017, 08.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poslovila se je Mária Pozsonec.

Mediaspeed.net
Tone Rop in Maria Pozsonec ob otvoritvi RTV Centra Lendava leta 2004.

Žalna seja v spomin Márii Pozsonec bo danes ob 15.30. Vpis v žalno knjigo pa danes od 9. do 15. ure in v petek od 9. do 13 ure v dvorani Mestne hiše Lendava, piše na spletni strani Občine Lendava.

http://www.lendava.si
Zapis na spletni strani Občine Lendava.

Dolgoletna poslanka v državnem zboru se je v torek poslovila. Pozsončeva, ki se je rodila 16. januarja 1940 v Dolgi vasi, je bila od leta 1990 do leta 2008 petkrat izvoljena za predstavnico madžarske narodne skupnosti. Aprila leta 2009 je bila odlikovana z viteškim križem reda za zasluge Republike Madžarske, leta 2010 pa je prejela red za zasluge Republike Slovenije pri ohranjanju madžarskega jezika, madžarske kulture in vsestranski razvoj madžarske narodnostne skupnosti v Sloveniji ter za velik prispevek h krepitvi dobrih sosedskih odnosov med Slovenijo in Madžarsko.

Potem, ko se ji leta 2008 ni več uspelo uvrstiti v parlament, je za Siol.net o svojem delu dejala: "Brez lažne skromnosti lahko povem, da kulturni dom ne bi stal v Lendavi, če ne bila jaz poslanka, veliko pozneje in mogoče v manjšem obsegu bi stal dom ostarelih in tako bi lahko nadaljevala v vsakem naselju, povsod je nekaj, kar sem pustila za sabo. Zmeraj sem bila verodostojna in ljudje na odločilnih položajih so vedeli, da je to, kar želim in pravim, upravičeno. Strašno veliko sem delala in mislim, da sem bila celo rekorderka kar zadeva sodelovanje v odborih in komisijah, aktivno pa sem sodelovala tudi pri sprejemanju mnogih zakonov."

V spomin častni občanki so na spetni strani Občine Lendava zapisali: "Nesebično in požrtvovalno si je prizadevala za ohranjanje madžarskega jezika, madžarske kulture in vsestranski razvoj madžarske narodnostne skupnosti v Republiki Sloveniji. S svojo pozitivno držo in dejanji je veliko prispevala h krepitvi dobro sosedskih odnosov. V svoji dolgoletni politični karieri se je ob narodnosti politiki posvečala predvsem preprostim ljudem, vsakdanjim problemom in izboljšanju kakovosti življenja na obeh straneh državne meje. Tudi ko ni bila več narodnostna poslanika, članica občinskega sveta si je prizadeva za regijsko in čezmejno sodelovanje naše občine in za sožitje med ljudmi različnih narodnosti in generacij."