Potop Agrokorja

Kako bo slovenska politika reševala Mercator?

M.K./STA
6. 4. 2017, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Težave v Agrokorju in posledice teh za Mercator so danes zaposlovale tudi vrh slovenske politike.

Bobo
Ministra Zdravka Počivalška po reševanju Cimosa očitno čaka še zahtevnejša naloga z Mercatorjem.

O tem so zjutraj razpravljali predsednik vlade Miro Cerar, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in minister za kmetijstvo Dejan Židan. Ministra pred srečanjem izjav nista dajala, z informacijami sta seznanila tudi koalicijo. Koalicijski vrh bo razpravo o tej temi nadaljeval tudi po današnji seji vlade.

Preberite tudi Hrvaška z zakonom preprečuje krizo zaradi propada Agrokorja.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je po koalicijskem vrhu povedala, da je vlada zaskrbljena in da budno spremlja razvoj dogodkov v Agrokorju, ki je lastnik Mercatorja, a v omejitvah svojih pristojnosti. "Mercator je v zasebni lasti, poskrbeti moramo za stabilnost, nemoteno delovanje tako Mercatorja kot slovenskih dobaviteljev, nikakor pa ne mimo svojih pristojnosti. Kakšni so načrti na strani vlade, ne morem komunicirati, a ko bodo usklajeni, boste o tem obveščeni," je dodala.

"Ministri vsak s svoje pristojnosti pozorno spremljamo razvoj situacije," je na novinarski konferenci po seji vlade dogajanje okoli Mercatorja komentirala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki sicer ne želi prejudicirati kakršnekoli možne smeri ukrepanja. "Vsekakor pa bomo na to temo zelo pozorni in bomo preučili najrazličnejše možne variante," je dodala.

Na tem področju delata predvsem Židan in Počivalšek, je povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Zagotovil je, da so na koalicijskem vrhu dobili ustrezne informacije, težko pa javno govori o tem, kaj bo vlada naredila. "Po seji vlade bo danes še en sestanek s predsedniki koalicijskih strank, da dorečejo še nekatere stvari, potem se peljejo aktivnosti naprej. Osebno bi želel, da bi Mercator ponovno postal slovenski," je še pojasnil Jurša.

"Slovenija budno spremlja, kaj se dogaja na Hrvaškem, z glavnim ciljem, da se zadržijo v Mercatorju delovna mesta, da se zadržijo dobavitelji, da ostane v taki funkciji kot do sedaj," pa je izpostavil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Pravi, da se zavedajo problemov, ki lahko nastanejo, če bo Hrvaška reševala svojo proizvodnjo in tako izčrpavala Mercator. Verjame, da bodo ministri in vlada pametno odzvali.

Ministra še brez komentarja

Pristojna ministra in premier naj bi se po neuradnih informacijah seznanili z informacijo glede morebitnega vpliva dogajanja v Agrokorju na slovensko živilskopredelovalno industrijo. Počivalšek in Židan dogajanja ob prihodu na vlado nista komentirala, gospodarski minister pa je na prošnjo za komentar dogajanja odvrnil z vprašanjem, ali menimo, da bodo to reševali z mediji.

Za zdaj se sicer slovenska politika ni veliko oglašala glede dogajanja v največjem hrvaškem poslovnem sistemu, ki se je znašel pod hudim pritiskom finančnih upnikov in dobaviteljev.

Sta pa oba ministra že v sredo, ko je je odmevala menjava vodstva Mercatorja, zatrdila, da Slovenija skrbno spremlja dogajanje v Agrokorju, ki je od leta 2014 lastnik Mercatorja. Po besedah Židana, slovenska prehranska industrija njihovo sodelovanje z Mercatorjem ocenjuje kot stabilno, medtem ko je Počivalšek ocenil, da je poslovanje Mercatorja v tem trenutku stabilno.

Ob prihodu na koalicijsko srečanje je bil nekoliko bolj zgovoren vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, ki je ocenil, da bi država oz. politika morala ukrepati že ob prodaji Mercatorja, saj da so bile verjetno že takrat znane informacije o stanju v Agrokorju. "Zdaj je zadeva izbruhnila, položaj je treba reševati," je dejal Jurša.

Samozavestno in pomirjujoče

Židan je povedal, da predstavniki slovenske prehranske industrije za zdaj navajajo, da je njihovo sodelovanje z Mercatorjem stabilno, Počivalšek pa je ob tem med drugim spomnil tudi, da Mercator pred morebitnimi težavami zaradi Agrokorja do leta 2020 ščiti sporazum z bankami upnicami, ki Agrokorju onemogoča posege v denarni tok.

Mercator pred morebitnimi težavami zaradi Agrokorja do leta 2020 ščiti sporazum z bankami upnicami, ki Agrokorju onemogoča posege v denarni tok.

A vseeno dogajanje tudi med slovenskimi dobavitelji in zaposlenimi v Mercatorju sproža vprašanja o vplivu na prihodnost Mercatorja, še posebej zato, ker se letos izteka tudi rok za Agrokorjeve zaveze do dobaviteljev in zaposlenih.

Zamisli o ponovnem odkupu

Pred Agrokorjevim prevzemom je sicer v delu politike vladal velik odpor do prodaje Mercatorja, zato se že pojavljajo zelo neuradne zamisli o ponovnem slovenskem odkupu največjega trgovca v državi. Kdaj, če sploh, bi Agrokor v sklopu prestrukturiranja lahko prodajal Mercator oz. trgovsko vejo, ki vključuje še Konzum, ni znano.

Vodenje Mercatorja sicer po odstopu dosedanjega predsednika uprave Tonija Balažiča danes prevzema Tomislav Čizmić, ki je zagotovil, da bo družba tudi vnaprej izpolnjevala vse svoje obveznosti do zaposlenih, dobaviteljev, bank upnic in države.

Balažič je medtem ob odhodu, do katerega prihaja ob prevzemu vajeti v Agrokorju s strani posebne mednarodne ekipe pod vodstvom Antonia Alvareza III, povedal, da je Mercator dober plačnik do vseh deležnikov.