Slovenska škofovska konferenca

Zoretu zaupano "posebno poslanstvo"

S.R./STA
26. 3. 2017, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore danes prevzema petletni mandat predsednika Slovenske škofovske konference (SŠK).

Bobo
Zore prevzema petletni mandat kot predsednik Slovenske škofovske konference.

Na to mesto so ga 13. marca izvolili člani SŠK. Do zdaj je SŠK vodil novomeški škof Andrej Glavan, ki so se mu ob izvolitvi Stanislava Zoreta zahvalili za "požrtvovalno, zvesto in nesebično služenje Cerkvi na Slovenskem." 

Statut SŠK določa, da sta predsednik in podpredsednik SŠK krajevna škofa, ki naj ne prihajata iz iste cerkvene pokrajine. V primeru SŠK je običajno predsednik ljubljanski nadškof. 

Škofovsko konferenco sestavljajo škofje Katoliške cerkve določenega naroda ali ozemlja, njeni člani pa so vsi krajevni in pomožni škofje, "ki jim je v okviru lastne škofije zaupano posebno poslanstvo." Predstavlja najvišjo ustanovo Katoliške cerkve na določenem ozemlju. V Sloveniji ozemlje škofovske konference sovpada z državnimi mejami.

Prvi predsednik SŠK je bil ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar (1993-1997), drugi pa ljubljanski nadškof metropolit Franc Rode (1997-2004). Tretji predsednik je bil od decembra 2004 naprej mariborski škof Franc Kramberger, ki je leta 2006 ob ustanovitvi nove nadškofije in metropolije postal nadškof metropolit. Četrti je bil od marca 2007 naprej ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran, peti pa od januarja 2010 naprej ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Za šestega predsednika je bil 31. julija 2013 izvoljen Glavan.