Zaušnica

Kaj po evropski klofuti ostane Sloveniji

žk
24. 3. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Evropska komisija ni zaustavila postopka sprejema delegiranega akta, ki bo hrvaškim vinogradnikom omogočal uporabo imena teran. Kaj lahko še storimo?

Bobo

»Po skrbni analizi dodatnih elementov, ki jih je posredovala Slovenija, je komisija sklenila, da novi elementi ne spreminjajo bistveno njene ocene, zato bo proces delegiranega akta nadaljeval svojo pot,« so sporočili iz Evropske komisije ob tem, ko so nadaljevali postopek sprejema delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški za uporabo imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra pod določenimi podrobnimi pogoji.

Ogorčeno pismo

Na ministrstvu za kmetijstvo zagotavljajo, da bodo uporabili vsa legitimna sredstva za zaščito slovenskih proizvajalcev terana. A dejstvo je, da bo postopek sprejema težko ustaviti. Minister za kmetijstvo Dejan Židan je že poslal pismo podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu. Izpostavil je, naj zaustavi postopek sprejetja delegiranega akta, dokler Slovenija ne pogleda dokumentacije Hrvaške, ki je podlaga za podelitev izjeme. Poleg tega je odločitev evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana, da nadaljuje postopek sprejema delegiranega akta, in dejstvo, da so službe komisije objavile predlog akta, označil kot razočaranje.

Razočarana Slovenija

Slovenija ocenjuje, da komisija v tako kratkem času ni mogla izvesti temeljite presoje novih dejstev, niti ni seznanila Slovenije z rezultati te presoje. Židan je Timmermansa še opozoril, da Slovenija še ni dobila v pregled zahtevanih dokumentov, povezanih s hrvaško vlogo za podelitev izjeme od zaščite terana, kljub priporočilom evropske varuhinje človekovih pravic, kar bi Sloveniji omogočalo učinkovito izvajanje pravice do obrambe.

Tožba 

Vendar kot kaže, apeliranje na vest uradnikov EU ne bo obrodilo sadov in vse bolj je jasno, da bo Slovenija za zaščito svojih interesov morala poseči po tožbi pred Evropskim sodiščem.