Finale svetovnega pokala

Štuhčeva zmagovalka v boju za smukaški globus

J.P./STA
15. 3. 2017, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ilka Štuhec je v Aspnu na finalu svetovnega pokala sezone v alpskem smučanju osvojila mali kristalni globus v smuku. Ogrožala jo je le Italijanka Sofia Goggia.

Profimedia

Ilka Štuhec je postala prva Slovenka, ki je osvojila mali kristalni globus v smukaški razvrstitvi.

Italijanka Sofia Goggia je pred zadnjo tekmo zime za Mariborčanko Ilko Štuhec zaostajala za 97 točk. Slovenka je tako imela udobno prednost. 26-letnica je na prvem treningu dosegla drugi čas, hitrejša je bila Nemka Viktoria Rebensburg.

Zgodovinski uspeh

Štuhčeva se je po smučini pognala prva. Na zgornjem, drsalnem delu je bila izvrstna - ta ji je očitno pisan na kožo, saj je bila tam že v zadnjih dneh hitrejša od vseh tekmovalk, dobro se je izkazala tudi v tehnično zahtevnejših zavojih na srednjem delu proge. V spodnjem, nekoliko položnejšem delu je do izraza prišel njen smisel za drsenje. Ura je ob njenem prihodu v ciljno ravnino pokazala 1:36.95.

Svoje je opravila tudi njena tekmica Goggia. Ta je s časom 1:37.98 za Štuhčevo zaostala za več kot sekundo. Po progi se je spustila tretja. S časom 1:37.61 je za Ilko zaostala tudi Lindsey Vonn, ki je ob prihodu v cilj trčila v ograjo. Mariborčanka je tako zmagovalka smuka v Aspnu.

To je za Štuhčevo drugi mali globus v sezoni, najboljša je tudi v alpski kombinaciji. Zbrala je 597 točk. 

Najboljša smukačica

Mariborčanka je najboljša smukačica v tej sezoni. Na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu je premagala vso konkurenco ter je osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku, svojega prvega. V svetovnem pokalu pa je bila prav tako najbolj prepričljiva. Vodstvo je prevzela že takoj na začetku sezone, ko je osvojila zmago na treh uvodnih smukih, na obeh v Lake Louisu ter nato še v Val d'Iseru.

Šesta Slovenka z osvojenim malim kristalnim globusom

Štuhčeva je postala komaj sedma smučarka v zgodovini, ki je v istem letu, ko je postala svetovna prvakinja osvojila še smukaški seštevek v svetovnem pokalu. Pred Štuhčevo je isti dosežek uspel šestim smukačicam. To so: Olga Pall leta 1968, Annemarie Moser-Pröll v letih 1974 in 1978, Michaela Figini leta 1985, Picabo Street leta 1996, Renate Götschl leta 1999 in Lindsey Vonn leta 2009.

Štuhčeva je postala šesta Slovenka z osvojenim malim kristalnim globusom, po Tini Maze, Špeli Pretnar, Roku Petroviču, Bojanu Križaju in Mateji Svet. Mazejeva je rekorderka s tremi zmagami v seštevku disciplin in eno zmago v skupnem seštevku.

Petrovič, Križaj in Pretnarjeva so osvojili slalomski seštevek v sezonah svetovnega pokala 1985/86, 1986/87 in 1999/00, Mateja Svet pa je dobila veleslalomski seštevek v sezoni 1987/88.

Mazejeva je vse svoje seštevke dobila v rekordni sezoni 2012/13, ko je dobila dva mala kristalna globusa veleslalomskega in superveleslalomskega ter veliki kristalni globus za skupno zmago, sezono pa je končala na vrhu tudi v seštevku kombinacije, a ni dobila globusa, ker ga v tej disciplini takrat niso podeljevali.