Javni poziv

Iščejo nadzornike državnih podjetij

žk
8. 3. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slovenski državni holding je slovenske državljane pozval, naj se prijavijo za članstvo nadzornih svetih družb, ki jih ima v upravljanju. Postopek prijave je zdaj precej poenostavljen.

STA
SDH je bil v zadnjem obdobju večkrat tarča ostrih kritik zaradi kadrovske politike.

Slovenski državni holding (SDH) je pretekli teden objavilodprti javni poziv zainteresiranim posameznikom za člane nadzornega sveta družb v upravljanju za vpis v evidenco akreditiranih kandidatov. Ob tem je na njihovem spletišču začel delovati tudi kadrovski portal, kamor lahko vsi zainteresirani posamezniki vnesejo podatke in priložijo dokazila, da izpolnjujejo pogoje. SDH je poziv objavil zato, da bi posodobil in prečistil svojo obstoječo evidenco ter si hkrati razširil možnosti pri imenovanju novih kandidatov.

STA
SDH po novem vodi Lidija Glavina. Ena prvih nalog bo izbor nadzornikov.

Tristopenjski postopek

Člane nadzornih svetov pri SDH izbirajo prek tristopenjskega postopka. Vpis podatkov v njihovo bazo prek portala je šele prvi korak. Sledi akreditacijski postopek, ki je namenjen ugotavljanju, ali potencialni kandidati izpolnjujejo zakonske pogoje za člana nadzornega sveta in splošna merila za akreditacijo. Tako med drugim kandidat v zadnjih petih letih ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi gospodarskega kriminala oziroma morata od prestane kazni miniti vsaj dve leti. Pogoja sta seveda tudi najmanj univerzitetna oziroma visoka strokovna izobrazba ter tri leta delovnih izkušenj s področja vodenja ali sodelovanja v organih upravljanja, vodenja projektov. Certifikat Združenja nadzornikov Slovenije zagotovo ne škodi.

Arhiv Svet24
Odvetnik Luka Gaberščik je predsednik tričlanske kadrovske komisije SDH.

Kadrovska komisija

Ko kadrovska komisija v sestavi odvetnik Luka Gaberščik, Jagoda Vitez, zaposlena na protikorupcijski komisiji, in psihologinja Brigita Vončina, ki je specializirana za izbiranje vodilnih kadrov, potrdi, da kandidati izpolnjujejo vse zahtevane pogoje in so primerni za nadzornike, se jim podeli akreditacija, ki pa jo je treba obnavljati vsako leto. Šele posameznik, ki je veljavno akreditiran, je nato potencialni kandidat za člana nadzornega sveta. Običajno mora SDH za prosta mesta v nadzornih svetih skupščini predlagati več kandidatov, kot je prostih mest, vendar ne več kot tri za vsako prosto mesto. Pri izboru poleg vseh zakonskih in internih pogojev presojajo predvsem na podlagi stroke, ki jo kandidat obvlada.