Koča in žičnica

Bo Planina spet zaživela?

Boris Blaić/Dolenjski list
8. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poldrugo desetletje je minilo, odkar je žičnica nad Planino v Podbočju prepeljala zadnje smučarje. Tudi smučarska gostinska koča od takrat sameva in žalostno propada.

Boris Blaić
Smučišče nad Planino že 15 let ne obratuje.

Pa ni nobene potrebe, da bi bilo tako, meni predsednik Krajevne skupnosti Podbočje Janez Barbič. Koča, naj bo smučarska ali planinska, je edina v tem delu Gorjancev, daleč naokrog ni nobene, vse tja do Gospodične nad Novim mestom ne. In tako, kot je Gospodična postala priljubljena točka izletnikov in pohodnikov, bi lahko tudi koča nad Planino.

Boris Blaić
Koča ob nekdanjem smučišču na Planini že vrsto let propada.

Nekaj izhodišč za to obstaja: na planino vodi kolesarska pot, v bližini je lepa razgledna točka, na 685 metrov visok hrib pa vodi tudi Krkina pešpot. Tudi interes, da bi kočo odprli, obstaja. Barbič pravi, da se je eden od gostincev že zanimal, da bi jo odprl ob koncih tedna. A iz te moke ne bo kruha, dokler se ne urediti statusa koče, ki je v resnici še vedno črna gradnja.

Parcelacija zemljišča je bila že izvedena, ko bo odločba pravnomočna, bo občina lahko sklenila kupoprodajno pogodbo. 

Konec 80. let prejšnjega stoletja so kočo in nekaj 100 metrov dolgo žičnico bolj ali manj udarniško, na zasebni zemlji in ob pomoči krških podjetij zgradili tukajšnji smučarski navdušenci. Smučišče je obratovalo kako desetletje, potem pa je bilo veselja konec. Nekaj časa je še živela ideja, da bi na Planini uredili letno-zimski rekreacijski center. Občina je pripravila celo 500 milijonov tedanjih tolarjev vreden projekt, ki je predvideval gradnjo športnih igrišč in apartmajev ter vse skupaj prijavila tudi na razpisana evropska sredstva. A iz tega na koncu ni bilo nič, saj se je zapletlo že pri pridobivanju soglasja nekaterih lastnikov.

Od tedaj naprej je ob koči večinoma pusto. Za prvi maj tam sicer pripravijo tradicionalno srečanje, ki ga obišče tisoč in več ljudi, krajevna skupnost pa poleti pripravi tudi spominsko srečanje Planina – spomin in opomin, ko počastijo žrtve, ki so jih med drugo svetovno vojno, septembra 1942, pomorili ustaši.

Za prvi maj sicer pripravijo tradicionalno srečanje, ki ga obišče tisoč in več ljudi. 

Ko smo se o usodi koče pozanimali na krški občini, smo izvedeli, da se nekaj vendarle premika. Po tistem, ko je občina pred 21 leti od zasebnika odkupila skoraj hektar veliko parkirišče nad kočo, ki služi tudi kot prireditveni prostor, se zdaj pripravljajo še na odkup 1100 kvadratnih metrov zemljišča, na katerem stoji koča. Parcelacija zemljišča je bila že izvedena, ko bo odločba pravnomočna, bo občina lahko sklenila kupoprodajno pogodbo. Zemljišče je vključeno v letni načrt pridobivanja stvarnega premoženja, ocenjeno pa je na 5,74 evra za kvadratni meter. Ko bo prodaja končana, se bo občina lotila še postopka legalizacije, za kar bo potrebna izdelava projektne dokumentacije in pridobitev gradbenega dovoljenja.