Strup za živali v Tomšičevem drevoredu

Grozi, da bo pobil njihove pse

Gabrijel Toplak
7. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Napad na psa in njegovo lastnico med sprehodom se je zgodil v Tomšičevem drevoredu. Dogodek obravnava tudi policija, ki zbira obvestila.

STA
Previdnost lastnikov psov v Mariboru v naslednjih dneh ne bo odveč.

Na družbenem omrežju Facebook te dni Mariborčani delijo objavo s fotografijo osebe, ki grozi sprehajalcem, njihove štirinožne prijatelje pa hoče zastrupiti. »Govoril mi je, da mi bo ubil psa. Zastrupil bo tudi druge pse. Ženske, ki vozimo pse naokrog, pa tako nismo za drugo kot za pobiti. To sem doživela,« je zapisala sprehajalka o dogodku v Tomšičevem drevoredu. Da je nekaj na tem, je potrdil Miran Šadl s Policijske uprave Maribor. »Policija obravnava prijavo. Ko bodo zbrali vsa potrebna obvestila, bodo tudi ustrezno ukrepali,« je odgovoril.

S sekiro napadel policista

Oseba, ki jo povezujejo z dogodkom, naj bi imela že zgodovino nasilništva; leta 2013 je moški s sekiro napadel policista in grozil tudi njunima družinama. 

Več zastrupljevalcev

Aleksander Kamenik, predsednik Združenja varnih hiš Nova Slovenije, delovne enote za pravice živali, poudarja, da je v Mariboru več posameznikov, ki zastrupljajo živali, ne samo eden. »Gre predvsem za starejše ljudi. Takšne, ki jim psi kakajo po vrtovih in jih to tako razjezi, da jim nastavijo strup,« pravi Kamenik. Sprehajalce psov v mestu je res nekoliko prestrašil moški, ki je že dlje časa znan kot domnevni zastrupljevalec malih živali v okolici mestnega parka in parka nasproti železniške postaje. »Moškega poznam, saj se je v preteklosti ukvarjal z živalmi. Bil je njihov ljubitelj. Celo tajnik v enem od mariborskih društev za male živali. Imel je vzrejo golobov pismonoš, zdaj pa je alkoholik,« je pojasnil Kamenik.

Pristopi samo k ženskam

Z njim je imel opravka Mariborčan Marko Marolt, ki ga je pred dvema letoma pri večernem sprehodu v parku dohitel in pridržal do prihoda policije. »Ko me je opazil, je začel teči in je nakupovalno vrečko odvrgel. Pozneje se je izkazalo, da so bili v njej kosi mesa, v katerih je bil podganji in mišji strup,« se spominja Marolt. V tistem času sta poginila dva psa, zato je moškega ovadil. »Kolikor sem seznanjen, naj bi sodišče presodilo, da dogodkov ne more povezati, dobil pa naj bi denarno kazen v višini 40 evrov,« je pojasnil sogovornik. Te dni je govoril z dvema ženskama, ki jima je ta moški grozil. »Dejali sta mi, se je precej drl, eno celo udaril, psa pa odrinil. Obema je zagrozil, da jima bo ubil psa. Zanimivo je, da se spravlja samo na ženske,« je dejal Marolt in nadaljeval, da ga ponovno zastrupljanje psov ne preseneča. »Človek je psihopat, zrel je za psihiatrijo. Pred kakšnim letom dni sem bil s svojimi otroki priča dogodku, ko je taisti moški napadel in udaril najstnika. Z ubojem je grozil njemu in njegovemu dedku,« je sklenil Marolt.