Edvard in Sandi

Zapor zaradi goljufije z jahto

rm
1. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Brata Edvard in Sandi Grubelič mlajši, sinova razvpitega Sandija Grubeliča, obsojena na po eno leto zapora zaradi goljufije.

arhiv Svet24

Brata Grubelič sta se na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašla zaradi lizinške pogodbe, sklenjene s Hypo Leasingom aprila 2008, nanaša pa se na okrog 600 tisoč evrov vredno plovilo Sunseeker Predator 63.

Obtožena se po navedbah tožilstva in prvostopenjski presoji nista držala obveznosti iz pogodbe in tako družbi, ki se je medtem preimenovala v Heta Asset Resolution, povzročila za okrog 340 tisoč evrov škode. Sodba sicer še ni pravnomočna, pričakovati pa je, da se bosta brata Grubelič nanjo pritožila.

Neuspešno proaktivno reševanje spora

Brata Grubelič sta se sicer branila, da gre v obravnavani zadevi za del precej bolj kompleksnega razmerja med njima oziroma njunima podjetjema in nekdanjim Hypo Leasingom, s katerim sta sicer plodno sodelovala od leta 2001, med njimi pa je bilo sklenjenih od 1,5 do dva milijona evrov pogodbenega sodelovanja. Ko je v letu 2008 nastopila kriza, so se začele težave, položaj, v katerem sta se znašla, pa obdolženca razumeta kot kolateralno škodo nekaterih zaposlenih v Hypu. Trdita, da sta bila vse od ovadbe aktivna pri reševanju nastale situacije, pristojni pri Hypu pa za to niso imeli posluha, vse do nastopa nove uprave.

Pričakovati je, da bosta brata Grubelič obsodbo izpodbijala pred višjim sodiščem. 

Jabolko ne pade daleč od drevesa

Afera Trend je v javnosti odjeknila jeseni 1990 po vsej nekdanji Jugoslaviji. Lastnik in direktor podjetja Trend Form iz Grosupljega, hrvaški državljan Sandi Grubelič, je na takrat še zelo eksotičen način, prek lizinga, k nakupu avtomobila privabil okrog 7500 kupcev. Kakih 1700 jih je avte dobilo, osemstotim so predplačilo vrnili, več kot 4800 pa se jih je obrisalo pod nosom. Skupno jih je oškodoval za takratnih 42 milijonov mark. Grubeliča so organi pregona prijeli v Švici, na sojenju je bil sprva oproščen očitkov goljufij, leta 1995 pa obsojen na sedem let zapora.

Kronične zdravstvene težave

Na Dob je »zaradi kroničnih zdravstvenih težav« utegnil priti šele decembra 1996, že naslednje leto pa so mu »zaradi kroničnih zdravstvenih težav« kazen še nekoliko znižali, in sicer za pol leta. A možakar je odsedel le polovico, saj so mu vrhovni sodniki poleti 1998 izdali začasno odredbo o prekinitvi prestajanja kazni »zaradi kroničnih zdravstvenih težav«. Od takrat je na prostosti, je pa Dob pred leti sam sprožil postopek, da bi ugotovili, ali je prekinitev prestajanja kazni še utemeljena. Primer je pod drobnogled vzela komisija za izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti in ocenila, da Grubelič »zaradi kroničnih zdravstvenih težav« ni sposoben bivanja za rešetkami.