Sporna provizija

Primer anesteziologi: Za en prihod v UKC Maribor do 1250 evrov

M.K./STA
22. 2. 2017, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Reški anesteziologi bi radi ohranili pogodbe o sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Maribor.

Profimedia
Pri pogodbi naj bi bile najbolj sporne provizije, ki naj bi jih za prihod hrvaških zdravnikov od UKC Maribor prejel Pogačnikov inštitut (slika je simbolična).

V UKC Maribor prihaja na občasno delo približno 30 hrvaških zdravnikov.

"Sporna je provizija, ki jo je mariborska bolnišnica plačala Inštitutu za raziskave v medicini, ki je zaradi potreb bolnišnice podpisal pogodbe z reškimi anesteziologi. Za to storitev je bolnišnica plačala inštitutu med 10 in 20 odstotkov provizije," piše hrvaški časnik Večernji list.

V kliničnem centru (KBC) v Reki so potrdili, da imajo pogodbo o strokovnemu sodelovanju 20 anesteziologov z mariborsko bolnišnico. Časnik navaja, da na osnovi podobnih pogodb pomaga mariborskim kolegom še deset zagrebških zdravnikov.
"S sodelovanjem smo zadovoljni. Glede na to, da bo pogodba kmalu potekla, bomo predlagali, da bi jo podaljšali," je za Večernji list povedal vodja klinike za anesteziologijo in intenzivno zdravljenje KBC Reka Alen Protić, ki tudi sam hodi v Maribor.

Hrvaški zdravniki naj bi za en prihod v Maribor prejeli tudi do 1250 evrov bruto, kar je razjezilo njihove slovenske kolege, ki so bili plačani manj.

"Na 230 ur, ki jih delamo mesečno, dobimo proste dneve, ki jih potem uporabimo enkrat tedensko ali mesečno za delo v Mariboru. Pacienti niso prikrajšani, ravno nasprotno, na ta način smo ustavili odhod zdravnikov iz reškega KBC," je dodal Protić za Večernji list.

Na vprašanje, zakaj je sodelovanje potekalo preko inštituta in ne neposredno med bolnišnicami, je pojasnil, da tega ni bilo možno storiti. "Bilo bi najboljše brez posrednika, a smo lahko samo ob posredovanju zagotovili pogoje, ki smo jih zastavili. V nasprotnem bi v Mariboru delali za enak denar kot na Hrvaškem," je odgovoril.

Hrvaški zdravniki upajo, da se bo sodelovanje nadaljevalo, saj UKC Maribor še ni uspel pridobiti dodatnih anesteziologov. Pogodba za sodelovanje hrvaških anesteziologov je bila namreč podpisana zaradi tega, ker v Mariboru nimajo dovolj zaposlenih specialistov anesteziologije, iz drugih slovenskih bolnišnic pa niso uspeli dobiti dovolj dodatnih moči.

Vršilec dolžnosti direktorja UKC Maribor Janez Lavre se zdaj dogovarja za sodelovanje anesteziologov iz UKC Ljubljana. Ko bo dogovor dosežen, bo po napovedih prekinil sodelovanje s hrvaškimi anesteziologi.

UKC Maribor je s hrvaškimi anesteziologi začel sodelovati pred letom dni. Pogodbo o sodelovanju za pet let so sklenili preko Inštituta za raziskave v medicini in vključuje šestmesečni odpovedni rok.

V zvezi s to pogodbo so policisti zdaj spisali kazenske ovadbe zoper tri fizične osebe in jih predali specializiranemu državnemu tožilstvu. Po informacijah Večera so ovadeni nekdanji direktor UKC Maribor Gregor Pivec, vodja omenjenega inštituta Miha Pogačnik in nedavno odpuščeni vodja nabave v mariborski bolnišnici Peter Weissensteiner.

Pri pogodbi naj bi bile najbolj sporne provizije, ki naj bi jih za prihod hrvaških zdravnikov od UKC Maribor prejel Pogačnikov inštitut.