Dobili so ga

Kradel Maks ali kateri od njegovih bratov?

ja/Dolenjski list
21. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Specialni povratnik Maks Kovačič iz romskega naselja Kerinov Grm na območju Krškega se je spet znašel na zatožni klopi.

Janja Ambrožič
Maks Kovačič na sodišče prihaja iz zapora.

Prejšnji teden je moral na krško sodišče zaradi tatvine v prostorih Farme Ihan v bližnjem Žadovinku. Predobravnavni narok je uspel šele v tretje, kajti obtoženi je zahteval, da ga zagovarja odvetnik. Ker si ga dvakrat ni priskrbel, sta prva dva »izleta« iz zapora na sodišče minila neuspešno.

Oče osmih otrok, ki je trenutno na prestajanju kazni zapora na Dobu (tja so ga pripeljali tatvine in zanemarjanje potomcev), je na sodišče samozavestno prikorakal v spremstvu zagovornice Marije Vrisk.

Janja Ambrožič
Na prvem naroku se je skrival pred fotografi.

Zlomil ključavnico

Maks in njegova partnerica Lucija sta bila že večkrat obsojena zaradi tatvin in zanemarjanja otrok, zaradi ropov sta v zaporu tudi njuna najstarejša sinova Danijel in Mitja. 

Obtožbo je predstavila tožilska pripravnica Lea Štampek, ki je na narok prišla z izkušenim tožilcem Bogdanom Matjašičem. »Maks Kovačič je 3. septembra 2014 vlomil v zaklenjene prostore Farme Ihan v Žadovinku. V skladišče je prišel tako, da je najprej zlomil ključavnico obešanko,« je začela opisovati dogajanje in nadaljevala, da je v tovorno vozilo znamke Renault Master naložil kar 420 kilogramov pocinkane pločevine v obliki pregradnih sten ter boksov za prašiče. Vrednost naloženega materiala je bila 1344 evrov.

A ni imel sreče, kajti možakar, ki je videl, kaj je naredil, ga je prisilil, da je ukradeno zložil iz svojega avtomobila nazaj, kjer je dobil. Kovačič po besedah tožilske pripravnice ni bil sam, z njim naj bi bila še dva moška, njegova sinova. Po dejanju naj bi se vsi trije odpeljali. »Za opisano kaznivo dejanje je predpisana kazen do pet let zapora, mi pa danes v primeru priznanja krivde predlagamo sedem mesecev zapora,« je dejala Štampekova in poudarila, da Kovačič s tem, ko kazniva dejanja izvršuje v družbi otrok, negativno vpliva na njihovo vzgojo.

Obtoženi krivde ni priznal, njegova odvetnica pa je dejala, da tudi ne priznava nobenega odškodninskega zahtevka. V danem primeru sta bila priglašena kar dva, eden za 4445 evrov, drugi pa za 1344 evrov, oba vključujeta tudi zamudne obresti.

Janja Ambrožič
Žadovinek je v neposredni bližini Krškega.

Lahko bi prišlo do pomote

Maksova odvetnica je predlagala, da bi izvedli sodno prepoznavo, saj so med prvo prepoznavo očividcu pokazali fotografijo samo enega Roma – obtoženega. 

Odvetnica je predlagala, da sodišče med sojenjem zasliši štiri brate obtoženega, Mateja, Oliverja, Vinka in Sandija (Matej in Vinko sta trenutno na prestajanju kazni zapora na Dobu), saj bi povedali, da so večkrat uporabljali avtomobil, s katerim naj bi bil kritičnega dne Maks Kovačič zasačen v Žadovinku. »Bratje so obtoženemu zelo podobni, zato je lahko pri policijski prepoznavi, ki jo je opravila priča, prišlo do pomote,« je izpostavila in predlagala, da se opravi še sodna prepoznava obtoženca, v katero naj bi vključili vse brate Kovačič.

Tožilec Matjašič se s tem ni strinjal: »Predlog za sodno prepoznavo ni utemeljen in je brezpredmeten, saj je priča, ki je obtoženca zalotila na kraju, povedala, da je tam videla ravno Maksa Kovačiča, in je prepričana o tem. Sama je povedala, da ga je takoj prepoznala na fotografiji, sicer ga je že prej videvala, tako da ni nobenega dvoma, da je storilec prav obtoženi. Posledično tudi ni potrebno zaslišanje navedenih prič.«

Zdaj je odločitev, ali bodo zaslišali Kovačičeve brate in ali bodo opravili sodno prepoznavo, na sodnici Cvetki Ogorevc Sotelšek. Glavna obravnava naj bi bila sredi aprila. So se pa tako tožilstvo kot obtoženi ter njegova zagovornica strinjali, da bo v zadevi sodila sodnica posameznica.