SPORNA ODDAJA

Gre za igranje ali resnično sugestijo?

Roman Turnšek
12. 2. 2017, 18.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slovensko javnost razburja oddaja Hipnoza. Slednja je na spletnih forumih sprožila debate, od tega, da se v njej nedopustno ravna s hrano, do ugibanja, ali gre za nateg.

Profimedia
Hipnoza je spremenjeno stanje zavesti z usmerjeno pozornostjo, povečano sugestibilnostjo in zmanjšano zunanjo zavestnostjo.

Vročo kri je nevede in nič hudega misleč zakuhala nova televizijska oddaja Hipnoza. Na sporedu je bila šele druga, a so se kopja hudo lomila že po premierni. V čem je torej srž hudega lasanja?

Ohranjeni klinopisi Sumercev pred okoli štiri tisoč leti potrjujejo, da so že takrat hipnozo poznali in jo tudi uporabljali. V Indiji so zapisi o hipnozi v sanskrtu (okoli 1500 let pred našim štetjem).

Prvi iz vrst gledalcev, in teh je vsaj trenutno prevladujoče več, so neomajno prepričani, da gre za čisto navadno zaigranost, po domače rečeno, nateg. Drugi, ki so ta hip še v opazno zaostajajoči manjšini, pa trdijo, da je vse pristno. 

MISLIL SEM, DA SE ME NE DA HIPNOTIZIRATI

Ker zgolj povzemanje izjav nejevoljnih komentatorjev še zdaleč ni dovolj, smo se obrnili na enega od udeležencev oddaj. Za Svet24 je svojo hipnotično izkušnjo pred televizijskimi kamerami iz prve roke zaupal tekmovalec Robert Čehič. »V oddajo sem se prijavil iz čisto preprostega razloga, želje po doživetju neznanega in novih stvari. Moja izkušnja z oddajo je bila zelo zanimiva. S hipnozo sem se srečal prvič v življenju prav na avdiciji. Izpolnila so se mi tudi pričakovanja. Sam sem menil, da se me ne da hipnotizirati, a se je zgodilo prav to. V vsakem primeru je bila izkušnja izjemna in nepozabna,« pravi gostinski menedžer. 

Moderno hipnozo je prvi začel izvajati avstrijski zdravnik Franz Mesmer (1734–1815).

VSE POTEKALO SPONTANO

Potekali so trije krogi avdicij. Na prvi je bilo v sobi 30 udeležencev, ki jih je hipnotizer Božidar Grilc hipnotiziral. »Na drugi avdiciji smo že igrali igrice, ki jih v oddaji sicer ni. V zadnjem krogu pa so se dokončno odločali o udeležencih in razvrščanju v skupine. Posebnih priprav na oddajo ni bilo, vse je potekalo spontano. Snemanje samo pa je potekalo zelo dolgo, skoraj do prve ure zjutraj. Najprej smo spoznali oder, sledila je ureditev v maski in priprava za oddajo. Uro pred začetkom pa nas je Božidar že hipnotiziral. Biti hipnotiziran je zelo zabavno, saj ne veš, kaj boš počel. Hipnotiziran človek občuti in vidi stvar tako, kot mu je hipnotizer zadal. Meni se je šele po hipnozi vrnil spomin o tem, kaj smo počeli,« pravi. Njegovo srečanje s hipnozo ne bo zadnje, saj ga je izkušnja zares navdušila. Božidar ga je namreč povabil, da ga pod regresijo popelje v prejšnje življenje, in Robert se je takoj odzval. 

NA OČITKE SE POŽVIŽGA

»Udeleženci smo morali podati in podpisati izjavo o svojem zdravju. Sam kakšnih posledičnih učinkov po hipnozi nisem doživel in izkušnjo bom ponovil z velikim veseljem,« pove. A oddaja, kot rečeno, vendarle neti hude duhove, mnogi so se zaradi nje tudi spričkali. Robert se v te debate ne vključuje, ima pa glede tega jasno mnenje. »Na očitke se ne oziram. Sam vem, kdo in kakšen sem, to vedo tudi tisti, ki me poznajo, tudi ko nisem pod hipnozo. Glede same hipnoze in trenj zaradi različnih mnenj pa naj povem, da je vse, kar vidite na ekranu, posledica hipnotiziranja, in da ne gre za nikakršno igranje, ampak resnično dogajanje,« še doda. 

Gre za budno stanje intenzivne relaksacije in koncentracije, pri katerem se zavest oddalji od vsakodnevnih skrbi.

HIPNOZA ZAKONSKO PREPOVEDANA

Polemike okoli televizijske oddaje pa je komentiral tudi hipnotizer Božidar Grilc: »Hipnoza s tekmovalci je bila opravljena v zaodrju, ker se je preko televizije ne sme prikazovati. Ne smemo pozabiti, da je med nami precej dojemljivih ljudi in bi lahko med gledanjem televizije zapadli v hipnozo. Hipnoza se vedno izvaja v kontroliranem okolju. V Angliji je recimo izvajanje hipnoze po televiziji zakonsko prepovedano. Če bi bila oddaja zrežirana, ne bi potrebovali hipnotizerja.«