Radikalizirana Francoza

Na vlaku Celje - Rogatec prijeli džihadista

M.K./STA
10. 2. 2017, 13.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Več francoskih medijev je poročalo, da sta bila v Sloveniji aretirana radikalizirana Francoza, ki sta se v Franciji izognila nadzoru zaradi hišnega pripora in sta bila na poti v Sirijo.

Bobo
Konec novembra lani so aretirane osebe predali francoskim varnostnim organom. (Fotografija je simbolična.)

Na slovenski policiji so potrdili, da so policisti novembra lani izvedli postopek proti trem osebam, ki so bile v Franciji obravnavane zaradi terorizma.

Kot so pojasnili na policiji, so v začetku novembra policisti pri opravljanju rednih nalog na potniškem vlaku, ki vozi na relaciji Celje - Rogatec, izvedli postopek ugotavljanja identitete treh potnikov. Osebe niso imele nobenega potovalnega dokumenta, v postopku pa so navedle, da so državljani Francije.

Ker niso imele dokumentov, so osebe privedli v policijske prostore z namenom ugotavljanja istovetnosti. V prvi fazi policijskega postopka so osebe navedle lažne osebne podatke, v postopku pa so navajali tudi različne oziroma neusklajene izjave o namenu njihovega nadaljnjega potovanja.

Kot so povedali na policiji, so z usklajenim sodelovanjem med slovensko policijo in francoskimi varnostnimi organi potrdili identiteto vseh treh oseb v postopku, pri čemer je bilo ugotovljeno, da so bile vse tri osebe v Franciji že obravnavane za kazniva dejanja s področja terorizma.

V nadaljevanju so francoski pravosodni organi za vse tri osebe posredovali evropske naloge za prijetje in predajo. Po opravljenih zaslišanjih na sodišču v Kopru je preiskovalni sodnik zoper vse tri odredil pripor ter sklep o predaji Franciji. Konec novembra lani so osebe predali francoskim varnostnim organom, so še sporočili z policije.

Francoski mediji, med njimi časnik Sud Ouest, so sicer poročali o dveh osebah, ki sta bili na seznamu oseb, ki so pod posebnim nadzorom policije zaradi suma radikalizacije in povezav z džihadizmom. Zato sta se morali redno javljati na lokalni policijski postaji, decembra lani pa jima je po besedah predstavnika tamkajšnjih oblasti Erica Morvana uspelo pobegniti.

Prestregli so ju v Sloveniji, ki je po pisanju francoskih medijev pogosto točka postanka za teroriste na poti v Sirijo. Identiteta dvojice ni znana.

Na slovenski policiji so glede neujemanja v poročilu francoskih medijev pojasnili, da je bil opisani primer edini, ki je bil obravnavan v Sloveniji.