Omejevanje konkurence?

Slovenija proti Avstriji zaradi diskriminatorne obravnave slovenskih podjetij

G.G./STA
9. 2. 2017, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V zadnjih tednih so slovenske podjetnike, ki poslujejo v Avstriji, razburila nova zakonodaja, ki po mnenju mnogih nedopustno omejuje konkurenco in s tem krši pravico podjetij do prostega pretoka delovne sile in storitev. Slovenska vlada je sprejela ukrepe, poslanci pa so jim večinoma naklonjeni.

STA
Poslanci so opozorili, da prevozniki ne bi smeli biti obravnavani enako kot napoteni delavci.

Franc Breznik (SDS) je na seji pojasnil, da so skupaj z NSi izredno sejo zahtevali zaradi nesorazmernih ukrepov Avstrije, ki nedopustno omejujejo tujo konkurenco. Novo avstrijsko delovno zakonodajo je označil za veliko birokratizacijo, ki v resnici ne služi boju proti socialnemu dumpingu.

Kot posebej problematične je med drugim izpostavil nesorazmerno visoke globe, ki so tudi do stokrat večje kot doslej in predpisane za "povsem banalne kršitve". Opozoril je, da prevozniki ne bi smeli biti obravnavani enako kot napoteni delavci.

Je avstrijska zakonodaja v skladu s pravom EU

Jožef Horvat (NSi) je spomnil, da storitve predstavljajo največji gospodarski sektor v EU, novi avstrijski ukrepi pa so po njegovih besedah prav ovira prostemu pretoku storitev. Kot je poudaril, mora Slovenija preveriti, ali je nova avstrijska zakonodaja v skladu s pravom EU.

Na možnost negativnih posledic novih ukrepov za celotno slovensko gospodarstvo je opozoril tudi državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar. Pojasnil je, da so z državami višegrajske četverice, ki jih problematika prav tako zadeva, na Avstrijo naslovili skupno pismo, v katerem so jo opozorili na svojo zaskrbljenost.

Iva Dimic (NSi) je pri novi zakonodaji kot najbolj zaskrbljujočo izpostavila možnost diskriminatorne obravnave slovenskih podjetij, "ki se nakazuje". Dejala je, da smo z EU vsi veliko pridobili, zato je škoda s takšnim ravnanjem doseženo spodkopavati.

Reševanje 18.000 delovnih mest

Tudi Franc Laj (NP) je obsodil obravnavo prevoznikov kot napotenih delavcev, ob tem pa se vprašal, zakaj se je slovenska vlada na problematiko odzvala šele sedaj. S tem se je strinjala Suzana Lep Šimenko (SDS), ki je ob tem poudarila, da z ukrepanjem rešujemo okoli 18.000 delovnih mest v Sloveniji.

Podporo predlogu priporočila so napovedali tudi v poslanskih skupinah SMC, DeSUS in SD. Marija Bačič (SD) je ob tem poudarila, da se zavzemajo za diplomatsko rešitev, a v skrajnem primeru podpirajo tudi tožbo proti Avstriji.

V ZL pozdravljajo novo avstrijsko zakonodajo

V ZL so podporo odrekli, saj je namen avstrijske zakonodaje po besedah Violete Tomič zagotoviti enako plačilo za enako opravljeno delo "in tak zakon lahko v ZL samo pozdravimo". Zelo kritična je bila do "predstavnikov kapitala", ki so po njenih besedah ustvarili socialni dumping, zdaj pa hočejo od vlade, da nastopi proti Avstriji.

Dejala je, da se delovna zakonodaja v Sloveniji ne izvaja, o čemer govorijo številne kršitve. Zaposleni v prevozništvu so po njenem mnenju vse bolj izkoriščani, zato je po njenih besedah razumljivo, da v Avstriji povzročajo socialni dumping, "saj ga tudi v Sloveniji". ZL je v parlamentarni postopek zato danes vložila predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, je pojasnila Tomičeva.