Splet okoliščin

Odvetnik oproščen, oškodovanec razočaran s sodišča

Gabrijel Toplak
10. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Davidu Šegi je grozil zapor, saj mu je tožilstvo očitalo, da je izrabil pooblastilo za pridobitev premoženjske koristi sebi ali komu drugemu.

Gabrijel Toplak
David Šega v torek, ko je prihajal na sodišče.

David Šega se v medijsko odmevnih primerih ne pojavlja pogosto. Med drugim je denimo zastopal nekdanjega šefa reševalcev v kopališču Pristan, Kristijana Habjaniča. 

Mariborskega odvetnika Davida Šego je sodišče v torek oprostilo kaznivega dejanja izneverjanja, saj naj bi, kot je v obrazložitvi sodišča prebrala sodnica Tanja Rot, ves čas delal v korist oškodovanca Boštjana Jamnikarja. »Za dogodek je poskrbel tudi splet okoliščin. Odvetnik je z oškodovancem poskušal navezati stik in ni zavestno kršil dogovora. Edina napaka, ki jo je ugotovilo sodišče, je bila priglasitev stroškov, kar pa ni šlo v škodo oškodovanca,« je dodala sodnica. Za odškodninski zahtevek je Jamnikarja napotila na pravdo.

Isti primer, različni zgodbi

Kazenski zakonik v 215. členu določa zapor, če storilec ob storitvi dejanja izrabi pooblastilo za pridobitev premoženjske koristi sebi ali drugemu. K sliki: David Šega v torek, ko je prihajal na sodišče.

Šega, ki je na zatožni klopi tega sodišča pristal zaradi suma izneverjenja, je sodišču ves čas zatrjeval, da ni imel oškodovančevega transakcijskega računa, niti ni vedel, kje naj bi zanj izvedel. »Takrat je bil Jamnikar v zaporu, zato sem na upravo za izvrševanje kazenskih sankcij naslovil pismo, ali ga lahko obiščem. Odgovor je bil negativen, saj v tej zadevi nisem njegov zastopnik. Vse stroške postopka sem priglasil v skladu s stroškovnikom in ga o tem seznanil,« je dejal Šega. Jamnikar je trdil, da mu je prvič izročil gotovino, naslednjič je dobival položnice. »Kar naenkrat sem moral plačevati še dodatne stroške. Tudi za telefonske klice. Takšnega dogovora nisva imela. Enkrat sem ga klical iz zapora v njegovo pisarno in rečeno mi je bilo, da je z menoj zaključil, saj je tožba zaključena. Tudi v času uradnih ur nas ni spuščal v pisarno,« je med drugim razložil oškodovanec. Tožilstvo pa je zoper Šego spisalo obtožnico kaznivega dejanja izneverjenja, iz katerega izhaja, da se odvetnik, notar, skrbnik, izvršitelj ali stečajni upravitelj, ki izrabi pooblastilo za pridobitev premoženjske koristi sebi ali komu drugemu, kaznuje z zaporom do petih let.

Napovedana pritožba

Šega je ob koncu vidno vesel odhitel s sodišča. »Ne bi komentiral sodbe, sem pa zadovoljen z razsodbo,« je bil kratek. V nasprotju z odvetnikom je Jamnikar sodno dvorano zapustil razočaran. »Pričakoval sem, da nam bo uspelo dokazati, da je gospod Šega ves čas deloval zgolj v svojo korist, in niti malo v smeri, da bi dosegel pravdo v najinem sporu,« je za Svet24 poudaril Jamnikar in že napovedal pritožbo. Okrožna državna tožilka Saša Lutarič bo o pritožbi še razmislila. »Ves spis bom še enkrat pregledala, tudi kar so danes izpovedale priče. In takrat se bomo odločili o pritožbi ali ne,« je dejala.