Arbitražni sporazum

Hrvaški mediji o slovenskih grožnjah iz obupa – »grožnjah s prazno pištolo«

J.P.
13. 1. 2017, 13.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slovenska stran še naprej provocira, saj je razočarana, da nova vlada ni spremenila mnenja o arbitraži.

Bobo
Naslednje leto gre pričakovati tudi odločitev arbitražnega sodišča glede meje s Hrvaško, ki že zdaj ne želi priznati odločitve tudi glede meje v Piranskem zalivu (na sliki).

To je mogoče danes prebrati v hrvaškem časniku Večernji list.

Partnerji so na tekočem

Hrvaška diplomacija kontinuirano obvešča države članice Evropske unije in svoje ključne partnerje v svetu, kot so Združene države Amerike, o provokacijah in grožnjah, ki prihajajo od slovenske vlade zaradi mejnega spora in arbitražnega postopka, iz katerega se je Hrvaška umaknila, piše omenjeni časnik.

STA
Hrvaški medijo ocenjujejo, da bi kmalu lahko prišlo do zaostrovanja slovensko-hrvaškega spora zaradi usode arbitraže in odločitve arbitražnega sodišča, ki bi lahko bila znana letos.

Dvostranski dialog za dvostranski spor

Karel Erjavec je v oddaji Studio City v ponedeljek med drugim dejal, da bodo imeli težave turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije čez Slovenijo, če Zagreb ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča. Hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier je včeraj v Zagrebu dejal, da gre očitno za izraz Erjavčeve nervoze. »Zagotovo gospod Erjavec ne bo dosegel nič pozitivnega z nadlegovanjem nemških, italijanskih, avstrijskih, poljskih, čeških in slovaških turistov, nenazadnje tudi slovenskih državljanov, ki so naši dragi gosti,« je dejal in dodal, da je treba dvostranski spor o meji rešiti z dvostranskim dialogom. Kako poenotena je v tem oziru hrvaška vlada, zgovorno priča izjava Joška Klisovića iz hrvaške socialdemokratske stranke SDP, ki je dejal, da je Erjavčeva izjava »grožnja s prazno pištolo«.

STA
Sporno območje

Dve diplomatski kampanji

Večernji list piše, da se je intenzivne diplomatske kampanje lotila tudi Slovenija, ki javno poziva države Evropske unije, naj pritisnejo na Hrvaško, in se sprašuje, če je pritisk dejansko mogoče pričakovati, saj je Evropska komisija večkrat poudarila, da je potrebno spoštovati vse sporazume. To so poudarjali, je za Večernji list dejal neimenovani vir, dokler se ni vmešal State Department in obe strani pozval k dialogu. Takrat so utihnili. »Podpisnici sporazuma sta le Hrvaška in Slovenija, to je bilateralno vprašanje,« je povedal. Obstajali so poskusi, kot je dejal, da bi se arbitražo med Kitajsko in Filipini, ki ga Kitajska ni sprejela, primerjalo z arbitražo s Slovenijo, a je hrvaški diplomaciji uspelo prepričati svoje partnerje, da gre za dve različni stvari in da je Hrvaška izstopila zaradi »kontaminiranega procesa«.

Politični pritisk

Sloveniji ne preostane drugega kot politični pritisk, ugotavlja Večernji list. Kot je dejal vir, obstaja možnost, da bi Slovenija nekega dne Hrvaški lahko otežila vstop v schengensko območje. »O tem pozneje. Vprašanje schengena je odprto, a vidimo, da se ga ne spoštuje. Avstrija ga je suspendirala na meji s Slovenijo,« je še dejal njihov vir.

Bobo
Karl Erjavec: "Nujno potrebno je, da se spoštuje odločba, tako na slovenski kot na hrvaški strani. To bo razrešilo vrsto problemov."

Časnik poroča tudi, da slovenski politiki še vedno vidijo možnost političnega pritiska v členu arbitražnega sporazuma, ki pravi, da Slovenija ne bo blokirala hrvaškega vstopa v Evropsko unijo, a da to pač ni mogoče, saj ugovor na vstop Hrvaške v Evropsko unijo Hrvaške ne zavezuje k izvajanju odločitev arbitražnega sodišča. Zato je absurdno, da Slovenija, za katero arbitražni sporazum še velja, tega krši, še piše Večernji list.

Spoštovanje arbitraže predpogoj za sožitje

Erjavec je danes pred okroglo mizo Slovenija in EU po 25 letih priznanja v Ljubljani na novinarska vprašanja dejal, da gre za pretirano reakcijo hrvaških medijev, ki je ne razume. Nediplomatsko je po njegovem mnenju nespoštovanje mednarodnih pogodb, kot je arbitražni sporazum.

"Nujno potrebno je, da se spoštuje odločba, tako na slovenski kot na hrvaški strani. To bo razrešilo vrsto problemov," je povedal.

V hrvaškem tisku so komentirali, da je bila Erjavčeva izjava "škandalozna in nediplomatska". Med drugim so ocenili, da bi kmalu lahko prišlo tudi do zaostrovanja slovensko-hrvaškega spora zaradi usode arbitraže in odločitve arbitražnega sodišča, ki bi lahko bila znana letos.

Glede komentarja ministra Stierja pa je dejal, da ga je oblikoval na podlagi poročanja hrvaških medijev, ne pa na podlagi njegove izjave v oddaji. "Če bi poslušal mojo izjavo v Studio City, ne bi zasledil ne blokade ne sabotaže," je komentiral Erjavec. Očitno Hrvati potrebujejo neka močna sporočila in če jih ne dobijo, jih ustvarijo sami. Očitno vedo, da bodo težko šli mimo spoštovanja mednarodnega arbitražnega sporazuma in zaradi tega se dogajajo medijski spini, zato bi bilo dobro, da se ta zadeva čim prej razreši, je dejal vodja slovenske diplomacije.

Pojasnil je še, da so pri dvostranskih odnosih vedno prisotna "neka valovanja", enkrat so odnosi boljši, drugič slabši, prepričan pa je, da je spoštovanje arbitraže predpogoj za dolgoročno sožitje med državama.