Čustveno ozadje

VIDEO: Sestra Tine Maze: Najprej jo je bilo strah

T.L.
13. 1. 2017, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kaj se je dogajalo v zakulisju pred zadnjo smučarko preizkušnjo Tine Maze? Odgovore razkriva kratek dokumentarni film ekipe televizijske mreže Eurosport, ki je našo šampionko in njene najbližje spremljala pred zadnjo tekmovalno tekmo.

Marko Vavpotič
Slovo šampionke.

Tina Maze se je od tekmovalnega smučanja dokončno poslovila na tekmi za zlato lisico v Mariboru. Veliko je bilo govora o tem, kaj bo storila na tekmi, zakaj bo sploh nastopila, o prihodnjih Tininih izzivih, zapletu s Smučarsko zvezo Slovenije in še bi lahko naštevali. Kako je Tina doživljala zadnje trenutke pred startom tekme na Pohorju, pa je v kamere ujela ekipa televizijske mreže Eurosport, ki je Tino spremljala na tej zadnji smučarski tekmovalni poti.

"Veliko je že, da si na startu, da si v družbi s puncami, da čutiš množico, da se poženeš na progo," je povedala Tina. In dodala, da si zasluži, da je v Mariboru, in počasti svojo kariero.

Tina je ekipi naprej razkazala domovanje pred mariborsko preizkušnjo, nato pojasnila, zakaj ima na smučarskem dresu, ki ga je nosila na Pohorju, zapisna verze pesmi My way, ki ji je svetovno slavi prinesel legendarni Frank Sinatra in ne - kot ponavadi - verzov njene pesmi My way is my decision.

Dokumentarni film Eurosporta si lahko ogledate na povezavi

"Glasba, šport, čustva ... to je bilo zame vedno prepleteno, in to rada delam", je ob tem povedala Tina. Spregovorila je tudi o boju z Anno Fenninger v Maribelu, ki je bil zanjo zelo stresen. 

V dokumentarnem filmu nastopa tudi Tinina sestra Sonja, ki je dejala, da se Tina v času, ko je naredila premor od smučanja, dejansko še ni bila pripravljena posloviti od smučanja. Da jo je bilo najverjetneje strah, kaj bo počela po koncu smučanja, saj, "ko smučaš, smučaš vse leto in ves dan, od jutra do večera, in je to vse , o čemer razmišljaš".

"Mislim, da je potrebovala to tekmo zase, da se je poslovila in spoznala, da je to poglavje končano," je dejala Sonja. 

Za 34 let števila 34

Na dan tekme vidimo, kako se Tina zgodaj zjutraj sama odpelje na tekmo. Dejala je, da upa, da bodo druge tekmovalke že tam. Na vprašanje glede startne številke je odgovorila, da ima številko 34. "Jaz jih bom dopolnila 34, tako, da se mi zdi, da je to kar prava številka," je pojasnila  v smehu. 

"Lepo je videti spet vse punce," je Tina dejala ob prihodu na smučišče. "Večino poznam in lepo jih je videti. Lepo je biti v njihovi družbi, čeprav ne tekmujem več. Počutim se kot doma," so ob vrnitvi čustva preplavila našo šampionko.  

Nadaljevala je, da ima močne občutke glede na to, da ni dovolj trenirala. "Vsi so se spraševali, kaj bom storila. Mislim, da se ljudi zmedla, ampak to sem hotela", je dodala Tina. 

Marko Vavpotič
Zadnja tekma je bila za Tino polna čustev.

V ciljni areni je bila zbrana Tinina družina. In Sonja je dejala, da so na tem mestu dojeli, da "je to to". In da je to Tinina zadnja tekma. 

Ob zadnji tekmi je Tina dejala, da je bil njen idol Alberto  Tomba in on je zadnjo tekmo zmagal, zato je bila zmedena glede tega, kaj storiti na zadnji tekmi. Po dvoletni odsotnosti bi težko pričakovala zmago od sebe. "Naredila bom nekaj posebnega, šla bom na start, tam bom kot tekmovalka," je dejala Tina. 

Kamera se nato preseli na start tekme na Pohorju, kjer je Tina priznala, da so občutki mešani: "To bo zadnjič, da se spuščam".

Marko Vavpotič
Tina in Andrea.

"Športno življenje je končano, ampak življenje se nadaljuje. Le resnično življenje je pomembno," je povedal Andrea Massi. "Zdravje, življenje, veliko stvari se bo zgodilo tudi brez smučanje," je še dodal. 

Tina je za konec dejala, da je srečna in zadovoljna s tem, kar je dosegla ter da je bila njena kariera dolga.