Okrcana

"Tina Maze se nam je zlagala"

R.T.
11. 1. 2017, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Komentator Miran Ališič pravi, da je bil presenečen ob zadnjem nastopu Tine Maze.

Bobo
Slovo od navijačev.

Miran Ališič, ki se ga številni spomnijo kot dolgoletnega komentatorja tekem v formuli 1, medtem ko se gledalcem na mestu komentatorja smučarskih tekem na nacionalni televiziji - če omilimo tedanje odzive - ni pretirano priljubil, občasno svoje mnenje o različnih, ne le športnih dogodkih, rad deli tudi s širšo javnostjo. 

Ker je imel oziroma ima o športni vrednosti in obnašanju Tine Maze "vsak" Slovenec svoj "prav", ga je z širšo javnostjo delili tudi Ališič, ki na svojem blogu brez ovinkarjenja zapiše, da se nam je Tina Maze zlagala.

Zakaj? Na dan zlate lisice je bila v italijanskem časniku Gazzetta dello Sport objavljena kolumna Tine Maze, ki jo je napisala ob slovesu. Ališič nato povzame preprosto, osebno in berljivo izpoved smučarke, "ki se, skoraj dve leti po koncu svoje kariere še simbolično poslavlja od poklicnega smučanja", nato pa izpostavi enega od stavkov v kolumni. "Odhajam brez nostalgije, ne želim, da bi bila to le še ena tekma, tekma za pozdrav in slovo, tudi na tej tekmi želim zmagati.

Ko pa si je vendarle ogledal tekmo je, kot je zapisal, "osuplo zrl v ekran. Tina Maze je nekaj sekund res smučala, vse ostalo pa je bil nek slabo premišljen in zlagan plagiat ideje, ki sta jo pred skoraj tridesetimi leti v Saalbachu uprizorila Bojan Križaj in Tone Vogrinec. Toliko za zdaj o Tini Maze, ki me je s svojim pisanjem v Gazzeti dello Sport skupaj s še kakšnim milijonom Italijanov, ki berejo ta časopis, prelisičila. Preprosto rečeno, zlagala se nam je."

Pogrešal druženje z navijači

Ališič nato nadaljuje z dosežki Tine Maze, češ, da ni dvoma, da je dosegla veliko, da pa med njo in res največjimi ostaja še veliko prostora. "Smučala je dobro, o tem ni nobenega dvoma, a takšnih in boljših, kot je bila Tina Maze, je bilo v smučarskem svetu še nekaj, natančno 13 dam in 11 moških. Potem imamo še olimpijske igre in svetovna prvenstva, tudi tu so bili nekateri še bolj uspešni od Črnjanke. Ne spomnim se, da bi se kdo izmed njih poslavljal od poklicne kariere s toliko pompa in zamer, prepirov s smučarsko zvezo ter celo s tožbo na mednarodnem sodišču v Lozani, kot je to počela Tina Maze," je zapisal.

Marko Vavpotič/M24

Okrcal je Tinin odnos na prireditvi pred sobotno tekmo, na kateri po Ališičevem mnenju Tina ni bila dovolj prisotna. "Še enkrat se je Tina Maze obnašala tako, kot da bi imela naslednji dan še eno resno smučarsko tekmo, na kateri želi zmagati. In ne kot upokojena smučarka, ki bo prvo vožnjo nedeljskega slaloma zlahka tudi prespala, to zadnjo noč s svojimi zvestimi navijači, ki so ves večer zmrzovali na mariborskem trgu, pa bi se seveda spodobilo v večjem delu deliti z njimi."

Bobo
Andrea in Tina na cilju.