Terorizem

Je Slovenija po ponedeljkovih napadih še varna?

T.L./STA
20. 12. 2016, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policija je še posebej pozorna ob množičnih prireditvah.

M24.si
Slovenija je varna, pravijo na policiji.

Slovenska policija pozorno spremlja varnostne razmere. "Ocena ogroženosti pri nas ostaja nizka," so zagotovili po ponedeljkovem terorističnem napadu v Berlinu. Napovedujejo, da bodo še naprej zagotavljali varnost v državi, še posebej pozorni so ob množičnih prireditvah. Seja sveta za nacionalno varnost pa se obeta po novem letu.

"Slovenska policija v obdobju božično-novoletnih praznikov že od lanskih terorističnih napadov v evropskih mestih izvaja ciljno usmerjene ukrepe z namenom preprečevanja kršitev javnega reda in miru na javnih zbiranjih in ugotavljanja okoliščin, ki bi lahko predstavljale grožnje," so zagotovili na generalni policijski upravi.

V sumljivih okoliščinah ravnajo po vnaprej določenih postopkih

Ob tem so poudarili, da so posebej pozorni ob dogodkih, na katerih se zbira večje število ljudi, kot so shodi, športne prireditve, zabavno-kulturne in druge prireditve, vključno s silvestrovanji na prostem in v dvoranah. "Na javnih zbiranjih policisti nadzirajo kritične točke in v primeru zaznanih sumljivih okoliščin ravnajo po vnaprej določenih postopkih. Policisti so s takimi oblikami groženj seznanjeni, prav tako so seznanjeni z indikatorji, ki pomagajo pri zgodnji zaznavi tovrstnih pojavov," so zapisali.

Slovenska policija sicer stalno sodeluje s partnerskimi službami pri nas, kakor tudi s policijami oz. varnostnimi organi drugih evropskih držav pri izmenjavi operativnih informacij. Varnostne razmere analizirajo in pripravljajo morebitne potrebne ukrepe.

Kljub temu pa državljane naprošajo, "da so v okoljih, kjer prebivajo, delajo ali se zabavajo, pozorni na morebiten pojav sumljivih oseb ali stvari in o tem sproti obveščajo pristojne službe na kraju dogodka oziroma policijo". Zagotavljanje osebne varnosti se namreč začne pri vsakem izmed nas, so poudarili.

Kaj storiti v primeru napada ali streljanja?

Ob tem so spomnili tudi na preventivne nasvete o tem, kako ravnati ob morebitnem terorističnem napadu ali množičnem streljanju, ki jih imajo objavljene na spletni strani. Med drugim priporočajo, da je treba preventivno ravnati že ob prihodu na javni kraj, se z njim seznaniti, pogledati, kje so denimo izhodi (tudi zasilni) in objekta in evakuacijske poti. Zavedajte se nevarnosti, vendar ostanite mirni in zbrani, ob obisku dogodka oz. prostora bodite pozorni na sumljive ljudi ali okoliščine, svetuje policija.

V primeru napada ali streljanja nemudoma pobegnite na varno ali se skrijte. Če to res ni mogoče, pa zaupajte svojim občutkom in bodite odločni, v skrajni možnosti se tudi borite, je na koncu navedla policija. Ob tem so pojasnili, da bodo policisti, ki bodo prvi na kraju, najprej onemogočili storilca. Ker so njihove informacije o napadalcih nepopolne, "se izogibajte hitrim kretnjam, kričanju in premikom proti policistom, odvrzite predmete, dvignite roke, ostanite mirni in upoštevajte njihova navodila", še piše na spletni strani policije.

O varnostnih razmerah tudi koalicija

O varnostnih razmerah je danes sicer razpravljala tudi koalicija. Partnerji so govorili tudi o predlogu novele zakona o tujcih, ki je obtičal v vladni proceduri. Kot je po sestanku novinarjem povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, se je predlog v tem času še dopolnjeval s pripombami in odzivi iz pravne stroke in nevladnih organizacij.

Kot je dejala, bodo intenzivni pogovori o vsebini novele potekali po novem letu. Premier Miro Cerar pa je na sestanku napovedal, da bo takoj po novem letu sklical Svet za nacionalno varnost in tudi njemu dal v obravnavo predlog novele zakona o tujcih.

Kot je namreč povedala Kustec Lipicerjeva, iščejo rešitve, ki bodo zagotavljale visoko stopnjo varnosti in bodo hkrati v ustavnih okvirih in v okvirih mednarodnega prava.