Novoletni okraski in sveče

FOTO: Policijo zanima mobilni telefon iz azilnega centra

T.L.
20. 12. 2016, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policija opozarja, da grozljivemu napadu v Berlinu lahko sledijo še novi napadi. Po vsej državi je varnost poostrena.

Reuters
Še vedno ni znano, kdo je vozil tovornjak.

Berlinčani in Nemci so po ponedeljkovi tragediji na božičnem sejmu, ki se je zgodila v večernih urah v središču Berlina v šoku. Sploh, ker je še veliko neodgovorjenih vprašanj. In ker tudi policija, ki še ni prijela napadalca, opozarja, da se lahko zgodijo novi napadi.

Reuters
Tovornjak smrti so že odpeljali.

Našli mobilni telefon, prvi osumljenec na prostosti

Nemška policija še naprej skuša odkriti, kdo je izvedel brutalni napad s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je umrlo najmanj 12 ljudi, ranjenih pa je 48. Potem ko so se pojavile trditve, da je storilec Pakistanec, ki je v Nemčijo prišel v času begunskega vala in zaprosil za azil, je policija objavila, da niso povsem prepričani, da je to človek, ki ga iščejo. 23-letnega Pakistanca so medtem zaradi pomanjkanja že izpustili na prostost, poroča nemški Bild.

Časnik Focus pa poroča, da so preiskovalni organi med racijo v centru za azilante na območju nekdanjega letališča Tempelhof ponoči našli sumljiv mobilni telefon. "Skoraj prepričan sem, da smo iskali na pravem mestu, prepričani smo, da je tam prenočil," je dejal šef berlinske policije Klaus Kandt. Zaenkrat ni znano, zakaj je najden mobitel za policijo zanimiv, komu pripada in kakšne zanimive informacije so na njem odkrili v povezavi s krvavim napadom.

Skrušena Merklova

Žrtvam napada se je danes z roza vrtnicami poklonila tudi vidno pretresena kanclerka Angela Merkel. Dejala je, da je ob napadu šokirana, pretresena in globoko žalostna.

Preberite še: Krvoločni terorist je še na begu! Prijeli napačnega

Kanclerka je po novem tragičnem napadu, ki ga sicer še nihče uradno ne povezuje z islamističnimi skrajneži, saj za to ni dokazov, tarča napadov dela (politične) javnosti in njene politike odprtih vrat do beguncev. Tožilstvo sicer sklepa, da način izvedbe napada in izbira žrtev, kažejo, da bi šlo lahko za delo islamskih skrajnežev.  

Reuters
Med novoletnimi okraski sveče in cvetje v spomin na žrtve.

Našli njen telefon, o njej pa ne duha ne sluha ...

Tovornjak so danes že umaknili s trga in na mestu, kjer je sejal smrt, mimoidoči polagajo cvetje in sveče. Žrtve napada še niso identificirane, doslej je bilo identificiranih šest žrtev, vsi pa so bili nemški državljani. Med žrtvami je morda tudi Italijanka Fabrizia (30). Italijanski veleposlanik v Berlinu je dejal, da jo še iščejo, na kraju tragičnega dogodka pa so našli njen mobitel. Dekle je prišlo v Berlin pred nekaj leti in tam dela. 

Po napadu v Berlinu so v mestu Dresden pred trgom, kjer poteka sejem že postavili betonske ovire. Pojavile so se namreč kritike, zakaj berlinski sejem ni bil bolje zaščiten in eden od načinov bi lahko bila tudi postavitev betonskih ovir. 

Klaus Kandt iz berlinske policije je manko betonskih ovir opravičeval s tem, da je mogoče s tovornjakov napasti skoraj vsako večjo skupino ljudi in da tveganja za teroristični napad ni mogoče zmanjšati na ničlo.  

Reuters
Položila je cvetje v družbi dveh ministrov: notranjega in zunanjega.

Holger Munch, ki vodi nemške kriminaliste, je dejal, da se morajo oblasti pripraviti na morebitne nove napade posnemovalcev. 

Policija je menda "izgubljena" in tava v temi: nimajo sledi, nimajo DNK vzorca, ne vedo, koga in kje naj iščejo napadalca ali več njih. 

Reuters
Vidno pretresena Angela Merkel.

Truplo poljskega voznika tovornjaka je na obdukciji. Lukasz Urban (37) je oče enega otroka. Dosedanje ugotovitve kažejo, da se je boril z napadalcem, ki ga je ubil in mu ukradel tovornjak, s katerim je nato izvršil grozljiv napad.