Družina Ulčnik

Takšna je zgodba o dedku Melanie Trump

Biserka Karneža Cerjak
4. 12. 2016, 09.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Srce prihodnje prve dame Melanie Trump v simbolnem smislu bije za Ameriko, vendar ostaja močno povezana s Slovenijo. Kako tudi ne, saj v njeni prvotni domovini živijo vsi sorodniki po mamini in očetovi strani.

Reuters
Na sončni strani Alp je odraščala kot Melanija Knavs

Na Raki na Dolenjskem, ki smo jo obiskali v teh dneh, smo izvedeli, da so vsi tisti, ki se tam in v okolici pišejo Ulčnik, zagotovo sorodniki prihodnje prve dame. Tako sta se pisala njena stara starša Anton in Amalija Ulčnik, ki sta zapustila številno potomstvo. Ni jih težko najti, je pa toliko težje z njimi govoriti o svetovno znani sorodnici.

Temen mercedes pred domačo hišo 

Vsem na Raki je dobro znan Franci Ulčnik, najmlajši brat Amalije Knavs in stric Melanie Trump, ki si je ob nekdanji domačiji staršev in ob cesti, ki drži na Rako, zgradil družinsko hišo, v zadnjih letih obarvano v živo rumeno. Posameznikom na Raki je ostalo v spominu, da je bil pred hišo občasno parkiran temen mercedes, tako se je vedelo, da sta pri Francu Ulčniku in njegovi družini na obisku njegova sestra Amalija z možem Viktorjem Knavsom.

S Francem Ulčnikom smo se srečali na dvorišču pred hišo, ko je ravno opravljal domača opravila. Ko smo mu povedali, s kakšnim namenom smo prišli, nam je nemudoma dejal, da ne bo dajal nobenih izjav. Razlog naj bi bile slabe izkušnje z novinarji. V vseh medijih naj bi bile, kot je vztrajal, objavljene le laži o njihovi družini. Na njegovem črnem seznamu je tudi knjiga Melania Trump – gola resnica, v kateri so ga najbolj zmotili zapisi o tem, kakšen učenec je bil v osnovni šoli. Deloma se lahko strinjamo z njegovo pripombo, čeprav ga ta zapis ne bi smel preveč vznemirjati, saj je opisan kot neproblematičen, zelo dober učenec, ki je bil večkrat deležen pohval učiteljev.

Anton Ulčnik

Vabilo na poročno slavje 

Kako je potekal pogovor s Francijem Ulčnikom? Lahko bi rekli, da ni bil najbolj prijazen, a bi težko trdili, da je bil nesramen, prej nejevoljen in zadržan. Sprememba v njegovem obnašanju je nastala le ob vprašanju, ali se je udeležil poroke svoje svetovno znane nečakinje leta 2005, kot smo izvedeli po naših virih. Takrat se je vendarle malo nasmehnil, še vedno pa ni odgovoril na naše vprašanje. Tudi o svojem očetu Antonu Ulčniku in dedku Melanie Trump, ki slovi kot oče slovite raške č'bule, ni želel govoriti.

Enako je ravnala Polonca Ulčnik, upokojena učiteljica in vdova Toneta Ulčnika, najstarejšega strica Melanie Trump po mami. Ob obisku na njenem domu v enem izmed dveh majhnih in edinih stanovanjskih blokov na Raki, zgrajenih po vojni za nekdanje tamkajšnje učiteljice, nam je med priprtimi vrati namenila le nekaj res zelo prijaznih besed. Omenila je, da je bila sprejeta odločitev, da člani družine Ulčnik ne bodo dajali nobenih izjav. Tako kot Franc Ulčnik ni bila pripravljena govoriti niti o Tonetu Ulčniku, dedu Melanie Trumpu in svojem pokojnemu tastu. O tem, ali je bila povabljena na poroko nečakinje, je odvrnila le, da se je zaradi zdravja ne bi mogla udeležiti, tudi če bi prejela vabilo.

Polonca Ulčnik

Če je informacija o tem, da so se na Raki živeči sorodniki vsi udeležili poroke Melanie Trump, potemtakem ni res, da je nanjo povabila le najbližje, le sestro Ines kot pričo in svoja starša. Med vabljenimi gosti naj bi bila tudi sestrična Brigita Ulčnik, prav tako doma na Raki, tudi pevka tamkajšnjega zbora. V Domžalah živi bratranec Samo Ulčnik, a tudi ta ni želel dati nobenih izjav, smo pa izvedeli, da je bil eden izmed redkih, ki naj ne bi prejel vabila na poročno slavje. Ker nihče izmed sorodnikov ne želi ničesar povedati o Melanii, postanejo njihovi očitki o tem, da se v medijih vrstijo napačni zapisi, neupravičeni tako dolgo, dokler bodo vztrajali pri molčečnosti.

Nekdanjega krstilnega kamna ni več 

Ko smo verodostojnost že zapisanih informacij preverjali pri poznavalcih na Raki, so nam potrdili točnost, med drugim tudi to, da sta se 3. oktobra 1967 v cerkvi sv. Lovrenca res cerkveno poročila starša Melanie Trump in da je bila v tej cerkvi 14. junija 1970 krščena tudi Melania Trump.

Nekdanjega krstilnega kamna, ki naj bi bil lesen in ob katerem naj bi bila krščena Melania Trump, že dolgo ni več, prav tako ni ohranjena nobena fotografija tega kamna. Ko smo poizvedovali po njem, smo bili deležni nekoliko neumestne pripombe ene izmed sogovornic, zakaj tako veliko zanimanje za Melanio Trump, ali bomo odslej častili prav vse, kar je povezano z njo, vsak njen korak.

Dedek Melanie – oče raške č'bule 

Družino Ulčnik najdemo danes v kraju Raka, kamor je Anton Ulčnik, ded Melanie Trump, rojen 9. januarja 1910 v zaselku Podob pri kraju Loče, prišel kot 17-letni čevljarski vajenec. Na Raki je spoznal domačinko Amalijo Gliha, rojeno 9. aprila 1913, v njunem zakonu se jima je rodilo osem otrok. Leta 1935 sta dobila prvorojenca Željka Antona, pozneje poročenega z omenjeno učiteljico Polonco Ulčnik. Dve leti pozneje se je rodila Ida, vendar je umrla po rojstvu. Stanislav Ulčnik je bil rojen 1938, septembra 1939 še ena Ida, krstna botrica Melanie Knavs.

Amalija, Melanijina mama, je bila rojena 9. julija 1945 v avstrijskem Judendorf-Strassengelu, kjer je družina živela med vojno v begunstvu, saj so Rako Nemci povsem izselili in tja naselili Kočevske Nemce. Družina se je vrnila domov leta 1946, 1949. se je rodila še Marija in leta 1951 kot zadnji Franc Ulčnik.

Pred vojno je Anton Ulčnik delal kot čevljar, v Ribnici je imel še trgovino z zelenjavo in sadjem. Po vojni je odprl obrt in pogodbeno delal za Obutveno industrijo Novo mesto in hkrati redil živino, obdeloval zemljo, pri čemer mu je uspelo križanje dveh vrst čebule, ptujske in egiptovske rdeče. Leta 1947 je nastala neverjetno okusna in rodna raška č'bula.

Franc Ulčnik

Sin Franc Ulčnik je pred časom povedal, da je njegovemu očetu leta 1975 uspelo pridelati kar 50 ton čebule. Kot zanimivost naj omenimo, da danes 10 družin na Raki pridela skupno le še 10 ton čebule. Z množično pridelavo čebule se je Anton Ulčnik prenehal ukvarjati po smrti žene Amalije leta 1978. Kot smo izvedeli v pogovoru z domačini, je bil Anton Ulčnik, umrl je leta 1992, vedno spoštovan, cenjen in urejen gospod. Po nedeljskem kosilu je vedno prihajal lepo oblečen v znano gostilno Bon na Raki, kjer je za isto mizo in ob vedno isti uri – okoli ene popoldne – spil nič manj in nič več kot kozarec dolenjskega cvička.

Anton Ulčnik

Reuters