Previdno na cestah

Že eno pivo je lahko usodno za koncert Tanje Žagar

K.A.
4. 11. 2016, 10.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Do 13. novembrom bo potekala preventivna akcija Slovenija piha 0,0. Več kot pet tisoč voznikov, ki bodo pri preizkusu alkoholiziranosti napihali 0,0, bo prejelo letak, ki jih lahko popelje na koncert Tanje Žagar, reperja Zlatka in Policijskega okrestra.

Arhiv Svet24
Tanja Žagar

Razmišljanje, da manjša količina popitega alkohola na voznika še ne vpliva, je napačna. Manjše motnje v dojemanju situacij in ravnanju voznika se pojavijo že pri 0,2 promilih alkohola (0,09mg/l). Poslabša se sposobnost premikajočih luči, kar vpraksi pomeni, da voznik ponoči ni več sposoben pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohiteva.

Namen akcije, bliža se namreč Martinovo in čas praznovanj, je osveščati voznike o nezdružljivosti alkohola z udeležbo v prometu, zmanjšati število opitih in omamljenih voznikov, a obenem tudi nagraditi tiste, ki spoštujejo pravila in za volan ne sedejo pod vplivom različnih substanc.

Vožnja pod vplivom alkohola ali drog je namreč izjemno nevarna, saj zmanjšuje zbranost voznika, njegove motorične sposobnosti in sposobnosti zaznave okolice ter odzivanja na dogajanja v prometu. Vse to pa pogosto pripelje do izjemno hudih prometnih nesreč, z nepovratnimi posledicami, ki v črnino zavijejo premnoge družine.

Letos več alkoholiziranih za volanom

Število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je v letošnjem letu žal povečalo. V prvih osmih mesecih je bilo za kar 25 odstotkov več alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani. Alkohol pa, poleg hitrosti, ostaja eden poglavitnih dejavnikov za nastanek najhujših prometnih nesreč.

Treznost bo nagrajena

5.450 voznikov, ki bodo pri preizkusu alkoholiziranosti napihali 0,0, bo prejelo letak. Z malo sreče si lahko za odgovorno udeležbo v prometu prislužite vstopnico za obisk decembrskega koncerta, na katerem bodo svojo ustvarjalnost združili Tanja Žagar, reper Zlatko in Policijski orkester.

Bobo
Vsem udeležencem v prometu policisti svetujejo, naj za volan sedejo le trezni.