Najvišja rast v zadnjih dveh letih

Hrana se je krepko podražila!

D.B./STA
31. 10. 2016, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Cene v državah z evrom so se oktobra spet nekoliko krepkeje zvišale. Blago in storitve so bili v povprečju za 0,5 odstotka dražji kot septembra, je danes v prvi oceni izračunal statistični urad Eurostat. To je najvišja rast cen življenjskih potrebščin v zadnjih več kot dveh letih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Septembra je območje evra beležilo inflacijo v višini 0,4 odstotka, kar je bila najvišja rast cen v tem letu, ob čemer so se februarja, aprila in maja cene znižale.

Po podatkih Eurostata so se oktobra znižale le cene energentov, vendar le za 0,9 odstotka, kar je precej manj kot v preteklih mesecih. Še avgusta so se cene energentov v državah z evrom znižale za 5,6 odstotka na letni ravni, septembra pa za tri. Maja letos so se energenti v območju evra pocenili celo za 8,1 odstotka.

Po prvih ocenah Eurostata so bile storitve oktobra za 1,1 odstotka dražje kot pred letom dni, hrana, alkohol in tobačni izdelki pa za 0,4 odstotka.

Po podatkih slovenskega statističnega urada so se v Sloveniji cene življenjskih potrebščin, merjene s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo gibanja cen v EU, oktobra na letni ravni zvišale za 0,7 odstotka.

Podatke za celotno EU in vse države članice bo Eurostat objavil 17. novembra.