Šempetrska bolnišnica

Je tudi Miho Kavčiča ubil smrtonosni smejalni plin?

pk
25. 10. 2016, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Strokovna mnenja, s pomočjo katerih bo mogoče ugotoviti število smrti zaradi napačne inštalacije v šempetrskem urgentnem centru, kriminalisti še čakajo. V dosedanji preiskavi je bil sicer potrjen le en primer; zaradi vdihovanja smejalnega plina namesto kisika je umrl 52-letnik iz Kanala ob Soči.

Facebook
Je žrtev napake v napeljavi plinov tudi pokojni Miha Kavčič?

Novogoriški policisti so sicer zaradi smrti na šempetrski urgenci podali vrsto ovadb, med drugim tri za povzročitev splošne nevarnosti in dve zaradi ponarejanja listin. Ugotovili so, da oseba, ki bi to morala storiti, ni priključila cevi na inštalacijo plinov, dve nepooblaščeni osebi pa sta opravili napačno priključitev.

Kdo so ovadeni

Bo kazensko ovadenih še več oseb? 
Kdaj bodo izdelana strokovna mnenja, ki bodo pojasnila, kaj se je dogajalo z drugimi bolniki, obravnavanimi v sporni sobi urgentnega centra, in koliko jih je bilo dejansko žrtev smejalnega plina, še ni znano. Če bodo kriminalisti ugotovili, da je bilo takšnih primerov več, bodo kazensko ovadbo dopolnili. 

Policija je po predkazenskem postopku podala kazensko ovadbo za sedem oseb, ki so storile osem kaznivih dejanj; eno kaznivo dejanje je bilo storjeno v sostorilstvu dveh oseb. Ovadeni so stari od 37 do 69 let, vsi so moški in državljani Slovenije. Med njimi sicer ni zaposlenih v šempetrski bolnišnici ali na ministrstvu za zdravje.

Po besedah Marina Pangosa, vodje novogoriških kriminalistov, kriminalistična preiskava še ni povsem zaključena. Policija namreč še vedno zbira obvestila o osebah, soodgovornih za smrt bolnika, neodvisno medicinsko ustanovo v Sloveniji pa so zaprosili tudi za strokovna mnenja, s pomočjo katerih bo mogoče ugotoviti število smrti zaradi napačne inštalacije.

Iz obsežne dokumentacije, ki so jo novogoriški kriminalisti pridobili tudi iz zdravstvenih domov v regiji, je razvidno, da so sicer v urgentnem centru od začetka delovanja do smrti 52-letnega moškega zdravili okrog 140 pacientov, manj kot sedem pa na spornem reanimacijskem stolpiču.

Vzrok padalčeve smrti

Del preiskave, ki jo kriminalisti vodijo zaradi napačnega priklopa medicinskih plinov, naj bi bila tudi smrt 40-letnega jadralnega padalca, ki je marca letos strmoglavil na območju Ajdovščine. Poškodovanega Miho Kavčiča so s helikopterjem prepeljali v šempetrski urgentni center, kjer so ga obravnavali v sporni sobi, v kateri je iz priključka za kisik pritekal smejalni plin. Kavčič je tam umrl, ni pa še jasno, zakaj.

Spomnimo, kaj se je zgodilo. V zgodnjem popoldnevu 4. marca je 40-letni Miha Kavčič s padalom jadral nad Ajdovskim, ko se mu je na višini med 70 in 150 metri iz neznanega vzroka zaprl del padala, zaradi česar je strmoglavil. Do sicer izkušenega padalca so se morali  saj je obležal na zahtevnem skalnatem terenu – prebiti gorski reševalci, zaradi težke dostopnosti območja njegovega padca jim je pri reševanju pomagal tudi helikopter, ki je Miho prepeljal v Šempeter pri Gorici.

Elizabeta Kirn Kavčič, žena padalca: "Ne špekuliram in ne trdim, da je moj mož umrl zaradi napake v napeljavi. Želim obdukcijski list, ki bo razkril natančen vzrok smrti."

Čaka odgovore

Za komentar in dodatna pojasnila smo zaprosili Elizabeto Kirn Kavčič, ženo pokojnega padalca, ki je povedala, da ne špekulira in ne trdi, da je njen mož umrl zaradi napake na reanimacijskem stebru. Od pristojnih si samo želi odgovor, na katerega čaka že (pred)dolgo.

»Rada bi izvedela, kaj točno je bil vzrok smrti mojega moža. Pri ekstremnih športih, s kakršnimi se je ukvarjal Miha, obstaja tveganje, da gre kaj narobe. V našem primeru je šlo, vendar želim izvedeti, kaj; ali je bil tako hudo poškodovan, da mu ni bilo več pomoči, ali je vzrok smrti kje drugje,« komentira Kirn Kavčičeva.

Meseci negotovosti

Dodaja, da bi rada zaprla to poglavje in naredila korak naprej v svojem življenju, a se to ne more zgoditi, dokler ne bo natančno vedela vzroka moževe smrti. Žena padalca sicer obdukcijski list čaka že sedem mesecev. Nedavno je izvedela, da je smrt moža predmet kriminalistične preiskave, zato obdukcijskega poročila še ne more prejeti.

Samo teden dni za Miho je v isti reanimacijski sobi ležal 52-letni delavec, za katerega, to je zdaj že znano, je bil usoden napačno napeljan smejalni plin v cevi, kjer bi moral biti kisik. Ker Kanalec, poškodovan na delovnem mestu, ni imel smrtnih poškodb, se je porodilo vprašanje, kaj drugega bi lahko šlo tako narobe, da je umrl, nakar se je ugotovilo, da je bila kriva napaka v napeljavi plinov.