Visoka stopnja malomarnosti

Smrt na urgenci: ni bil usposobljen in vseeno nameščal cevi

T.L.
14. 10. 2016, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po smrti zaradi smejalnega plina v urgenci Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica je policija sporočila, da je sedem ljudi ovadenih za osem dejanj. Osumljenci so stari od 37 do 69 let.

STA
Kriminalistična preiskava je trajala šest mesecev.

Kriminalisti so po smrti moškega v urgentni center bolnišnice v Šempetru pri Gorici ugotavljali, kdo je kriv, da so med oživljanjem poškodovanega moškega oskrbovali s smejalnim plinom in ne kisikom, zaradi česar je moški tudi umrl. Policija je potem, ko strokovne napake v zdravstveni obravnavi niso bile ugotovljene, preiskovala kdo je kriv za usodno tehnično napako (napačno zvezani cevi), zaradi katere je prišlo do smrti moškega.

Med ovadenimi ni zaposlenih iz SB Šempeter in ministrstva za zdravje.

V zvezi s sumljivo smrtjo v bolnici Franca Derganca je policija podala kazensko ovadbo zoper sedem oseb, ki jih skupno očitajo sume zagrešitve osmih kaznivih dejanj s področja povzročitve splošne nevarnosti, ponarejanja listin in povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, je dejal vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica Marino Pangos. Dodal je, da je ena oseba osumljena dveh kaznivih dejanj. S tem je večji del preiskave končan, so povedali na današnji tiskovni konferenci.  

Osumljenci so stari od 37 do 69 let in prihajajo z območja PU Nova Gorica, Koper, Murska Sobota in Celje. Vsem očitajo, da so s svojimi ravnanji ali opustitvijo dolžnih ravnanj dopustili, da je bil uporabo dan neustrezno priključen medicinski pripomoček.

Zaenkrat je preiskava potrdila, da je naprava kriva za smrt ene osebe, ni pa nujno, da bo pri tem številu tudi ostalo. V primeru novih ugotovitev bodo kazensko ovadbo dopolnili. 

"Šlo je za visoko stopnjo malomarnosti," pravijo pristojni na policiji.

Cevi priključil neusposobljena oseba

Med drugim je Pangos dejal, da sta dve osebi, ki nista pooblaščeni in usposobljeni za takšno delo, opravili napačno priključitev cevi. Tretja oseba, ki bi morala namestiti cev, pa jih ni. Pri vseh treh so ugotovili utemeljen sum kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Medtem je ena oseba izdala ponarejeno listino, da je bila instalacija testirana, druga pa, ker je tovrstno listino sprejela in posredovala dalje.

Poleg tega je policija ugotovila utemeljen sum storitve kaznivega dejanja povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti zoper štiri osebe, ki so opustile dolžna ravnanja v skladu s predpisi in splošno priznanimi tehničnimi pravili pri izvedbi inštalacij medicinskih plinov ter izvedbi montaže medicinskih pripomočkov. Med njimi sta dve osebi neposredno vodili izvedbo posameznih del in dve osebi, ki sta neposredno nadzirali izvedbo teh del.

PU Nova Gorica
Marino Pangos, vodja sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica, in Dean Božnik, tiskovni predstavnik PU Nova Gorica.

Po smrti moškega marca letos so najprej s preiskavo začeli na urgenci, kjer so ugotovili, da poškodbe, ki jih je dobil moški, nisi bile usodne. O teh ugotovitvah in domnevni napaki na napeljavi so 15. marca obvestili policijo. Najprej so sami opravili meritve, pri čemer se je potrdil sum o napaki, nato pa se je vključila še policija.

Kaj vse je opravila policija

Policija je o izvajalcih molčeča, kljub temu pa so dejali, da so določeni izvajalci sodelovali tudi pri gradnji drugih urgentnih centrov.

V preiskavi je policija opravila preko 100 zbiranj obvestil, devet policijskih zaslišanj osumljenih in zasegli dokumentacijo v bolnišnici in pravnih subjektih ter fizičnih osebah, ki so bili povezani z gradnjo ali predajo novega urgentnega centra. Zajeli so osebe, ki so bile posredno ali neposredno povezane z gradnjo in/ali namestitvijo naprave. Dokumentacijo in obvestila je policija opravila pri vseh izvajalcih in podizvajalcih del, nadzornikih del, podpisnikih pogodb in ostalih, ki so bili kakorkoli povezani z gradnjo od razpisa do zaključka gradnje objekta oziroma otvoritve. V preiskavi se je izkazalo, da dva poslovna subjekta nimata medsebojno sklenjenih pogodb, zato so po pridobitvi ustreznih odredb izvedli tudi hišne preiskave na naslovih dveh podjetij.

Poleg tega so preverili vse paciente, ki so jih med 30.12. 2015 in 15.3. 2016 obravnavali v sporni reanimacijski sobi ter preveriti tudi, kaj se je dogajalo z osebami, ki so bile deležne reanimacije na spornem stativu.