Nesprejemljivo

Najnižja pokojnina 222,52 evra?

G.G./STA
12. 10. 2016, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Odbor za enake možnosti Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v celoti zavrača izhodišča bele knjige o pokojninah, je poudarila predsednica odbora Andreja Poje. Kot najbolj boleč predlog pa je izpostavila ukinitev ukrepov pozitivne diskriminacije v korist žensk v okviru pokojninskega sistema.

Profimedia
Ministrstvo za delo je belo knjigo predstavilo sredi aprila. Kot temeljni upokojitveni pogoj predvideva starost 67 let z dopolnjenimi 15 leti zavarovalne dobe. Pokojninsko osnovo za izračun pokojnine naj bi podaljšali z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let. Bela knjiga naj bi se nanašala na pokojnine generacij, ki šele študirajo ali so na začetku karierne poti.

Pojetova je opozorila, da bi ukinitev teh ukrepov drastično poslabšala položaj žensk, saj bi resno ogrozila ekonomsko neodvisnost žensk v starosti in povečala njihovo tveganje za revščino. Odbor po njenih besedah nasprotuje tudi vsakršnemu podaljševanju obdobja za izračun pokojninske osnove, saj bi tak ukrep močno znižal pokojnine, predvsem ženskam.

Spomnila je, da ženske v večji meri prevzemajo starševske in druge skrbstvene obveznosti, kar ima vpliv na pokojninsko osnovo. Obenem je bila kritična tudi do predloga odprave višjega odmernega odstotka ob vpeljavi točkovnega sistema, kar bi po njenih besedah prineslo dodaten negativen učinek predvsem na znižanje že tako bistveno nižjih pokojnin žensk.

"V odboru zato odločno zahtevamo, naj se ohranijo višji odmerni odstotki za ženske, vse dokler enakost žensk ne bo dejansko dosežena in uresničena," je dejala Pojetova in dodala, da prav tako nesprejemljivo, da se kot najnižja pokojnina opredeljuje znesek v višini 222,52 evra, ki ne dosega niti ravni denarne socialne pomoči.

Hud udarec za ženske z najnižjimi dohodki

To bo znova najbolj prizadelo ženske, tiste z najnižjimi dohodki in kratko pokojninsko dobo, je opozorila. Odbor za enake možnost ZSSS po njenih besedah zavrača tudi prilagoditev zahtevane starosti za pridobitev pravice do vdovske pokojnine s starostjo, ki je zahtevana za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

"Takšno poslabševanje pogojev za pridobitev pravice do vdovske pokojnine bo močno poslabšalo položaj žensk v starosti. Vdovska pokojnina namreč predstavlja enega od elementov za zmanjševanje tveganja revščine za ženske na starost, saj izboljšuje njihov materialni in socialni položaj," je dodala Pojetova.

"Bela knjiga bo črna knjiga"

Nasploh v ZSSS menijo, da predlogi bele knjige drastično poslabšujejo položaj upokojencev, saj po besedah predsednika zveze Dušana Semoliča zasledujejo zgolj en cilj, to je dolgoročna vzdržnost pokojninske blagajne, pozabljajo pa na dostojne pokojnine. "Bela knjiga bo črna knjiga, če bodo obveljali zdajšnji predlogi," je bil kritičen dolgoletni sindikalist.

Predsednik ZSSS je tudi pozval k takojšnji vzpostavitvi rezervnega demografskega sklada, kot ga narekuje in nalaga že sprejeta zakonodaja. Sicer je potrdil, da pogovori vlade, sindikatov in delodajalcev o beli knjigi potekajo. Opozoril je na zavezo vpletenih strani, da v javnosti ne komentirajo ali polemizirajo aktualnih predlogov, ki so na pogajalski mizi.