Okužena zdravstvo in policija

Po preiskavah v UKC Ljubljana: "To je udarec za policijo"

T.L.
12. 10. 2016, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Med 14 osumljenimi v preiskavi korupcije v zdravstvu so namreč tudi policisti. Ne gre za osebe iz vrha policije ali kriminaliste.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V torek je odjeknila novica o novih preiskavah v ljubljanskem kliničnem centru. Kot so danes sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU), policija izvaja aktivnosti v zvezi s sumi storitev večjega števila korupcijskih kaznivih dejanj, in sicer kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril in kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril. 

Storitve kaznivih dejanj je osumljenih 14 fizičnih oseb in dve pravni osebi. Vse postopke oziroma preiskavo usmerja in vodi specializirano državno tožilstvo (SDT).

Policija je aktivnosti v konkretnem predkazenskem postopku izvajala od sredine leta 2015 dalje. V predkazenskem postopku in skladno z zakonom o kazenskem postopku, so se zbirala obvestila in dokazni predmeti in listine, dokazi pa so se zbirali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. V postopku je bila eni osebi odvzeta prostost in bo v nadaljevanju privedena k preiskovalnemu sodniku.

Vpleteni tudi policisti

So pa v policiji "zgroženi nad dejstvom" oziroma ugotovitvami, "da so tudi posamezni policisti osumljeni storitve kaznivega dejanja". Osumljeni so t.i. navadni policisti, ne gre za osebe iz vrha policije ali kriminaliste.

Kot ob tem zapišejo na GPU, je to "udarec za policijo, za vse tiste policiste in policistke, ki v skladu z integriteto, pošteno in predano opravljajo policijske naloge. Vodstvo policije je že včeraj odredilo vse potrebne ukrepe skladu s Pravilnikom o notranji varnosti policije, da se zagotovi notranja varnost, preiščejo, odpravijo in preprečijo odklonski pojavi in da se ugotovijo vsa dejstva in okoliščine v zvezi s tem. V notranje-varnostnem postopku smo posameznim policistom že omejili dostop do uporabe posameznih tehničnih sredstev, evidenc policije in vstopov v objekte policije."

O ukrepih kasneje

Policija je v stalnem stiku z oddelkom za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili SDT, saj v skladu z delovnopravno zakonodajo pripravljajo delovnopravne ukrepe zoper več oseb, zaposlenih v policiji, ki jim očitajo odklonski pojavi. "Ko bodo delovnopravni ukrepi pripravljeni oz. izvedeni, bomo lahko tudi podali dodatne informacije o samih očitanih kršitvah ter o vrsti in številu ukrepov. Pripravljamo pa tudi sistemske in organizacijske ukrepe, tudi še dodatne nadzore, s katerimi bomo preverili način delovanja posameznih enot, da se tovrstna dejanja ne bodo mogla ponoviti v prihodnosti."

Na GPU še dodajajo, da policija zaposluje preko 8000 ljudi. "Obžalujemo, da so med nami tudi posamezniki, ki s svojimi neprofesonalnimi dejanji mečejo slabo luč na celotno institucijo. Storili bomo vse, da v naših vrstah ne bo več zaposlenih, ki zlorabljajo svoj položaj in ne spoštujejo meje, ki ločuje zakonito od nezakonitega, pa bodisi gre za policista začetnika ali pa šefa, ki se ne zaveda velike odgovornosti, ki jo je sprejel."