Očistimo naše gore

FOTO: Poti očiščene za več kot 28 ton smeti

uk
10. 10. 2016, 18.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

S tradicionalno čistilno akcijo Zavarovalnice Triglav se je zaključila 7. sezona akcije Očistimo naše gore. Samo letos je simbol akcije – biorazgradljive vrečke za odgovorno ravnanje z odpadki – prejelo več kot 75 planinskih domov.

Mediaspeed
Dogodek, namenjen širjenju spoštovanja do narave, je na Pokljuki spremljalo pestro dogajanje.

Pokljuško planoto je drugo oktobrsko soboto očistilo okoli 500 predanih pohodnikov in zavzetih podpornikov akcije Očistimo naše gore. Del Triglavskega narodnega parka so skupaj olajšali za kar 625 kilogramov smeti. Udeleženci so ob zaključnem dogodku sezone praznovali dosežek vseslovenskega projekta: v okviru akcije Zavarovalnice Triglav so planinci v tem letu s priljubljenih pohodniških poti pobrali več kot tono smeti, medtem ko so v sedmih letih skupaj v dolino odnesli več kot 28 ton odpadkov.

Mediaspeed
Tudi letos je akcija Očistimo naše gore združila moči z akcijo Otroci Triglava. V tem sodelovanju sta zrasli dve novi otroški igrišči, in sicer pod koroškim Košenjakom in na idrijski Hleviški planini.

Spoštovanje do narave

Zavarovalnica Triglav z akcijo Očistimo naše gore že vrsto let spodbuja spoštljiv odnos do narave in širi navdušenje nad pohodništvom. »Besede niso dovolj, z akcijo želimo doseči oprijemljive rezultate. Zato vsem, ki se udeležijo naših pohodov, že sedem let delimo simbole akcije – majice, rokavice in biorazgradljive vrečke,« je namen ekološkega projekta opredelila Janka Planinc, direktorica OE Kranj Zavarovalnice Triglav, in dodala: »Letos smo v tem duhu ob slovenskih planinskih domovih odprli tudi dve novi otroški igrišči. Tako k zdravemu preživljanju prostega časa spodbujamo družine, otroke in mladostnike. Predvsem opažamo, da ozaveščanje planincev raste.« Dogodek je izjemno pomemben, ne le zaradi smeti, ampak predvsem zaradi ozaveščanja, da ljudje odnesejo s seboj vse, kar so prinesli v gore.