Pravica do splava

Sporni video na pročelju Frančiškanske cerkve buri duhove

M.K./STA
6. 10. 2016, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na pročelju Frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu v središču Ljubljane že več dni predvajajo promocijski film proti splavu.

You Tube
Prizor iz promocijskega videa Čudež življenja.

Projekcijo filma Čudež življenja na prostem je ob tednu otroka pripravil Zavod Živim. 

Mimoidoči na ljubljanskem Tromostovju in Prešernovem trgu si lahko ogledajo prizore o poteku nosečnosti in proti splavu. Razlage so v angleščini, s slovenskimi podnapisi. Posnetki pa lahko vzbujajo nelagodje marsikateremu naključnemu gledalcu.

Zagovarjajo življenje

Pater Ambrož Mušič je povedal, da ima zavod vsa potrebna dovoljenja, da izobesi ekran s projekcijo na stopnišču frančiškanske cerkve. Zatrdil je, da ne gre za nikakršen protest, pač pa je ta projekcija namenjena obeleževanju tedna otroka. Zavod Živim v ta namen organizira tudi delavnice, predavanja ter nudi oskrbo in pogovor tistim, ki so s splavom obremenjeni, je še dodal.

Pater Mušič je zatrdil, da za zdaj še niso prejeli nobenih pritožb glede projekcije, povedal je tudi, da se mu vsebina filma ne zdi sporna ali žaljiva, saj prikazuje naraven razvoj otroka v maternici in nagovarja ljudi, naj se odločijo za življenje.

Na Mestni občini Ljubljana so zgroženi

Mestna občina Ljubljana (MOL) je pozvala pristojne organe k ukrepanju, Cerkev, oziroma Slovenska škofovska konferenca pa k spoštovanju ustave.

"Mestna občina Ljubljana ostro nasprotuje vsakemu javnemu izražanju stališč, ki so v nasprotju z Ustavo RS v kakršnikoli obliki, tudi v obliki predvajanja filma, ki nasprotuje prekinitvi nosečnosti, na javnem mestu oz. na mestu, ki je viden z javne površine (npr. fasada Frančiškanske cerkve)," so napisali v sporočilu za javnost MOL. "Zgroženi smo nad prikazovanjem in pozivanjem javnosti h kršenju človekovih vrednot in neodtujljive ustavne pravice do svobodnega odločanja o rojstvu svojih otrok. Pozivamo vse pristojne organe, da se projekcija in podobne aktivnosti prepovedo, hkrati pa apeliramo na RKC in cerkvene dostojanstvenike osebno, da se zavzamejo za spoštovanje ustave RS."

Cerkev poziva k spoštovanju ustave

Na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) pa podpirajo vse dogodke v podporo spoštovanju človeškega življenja. "Pri tem sledimo Božjim zapovedim, stališčem Cerkve in papeža Frančiška, ki se javno zavzema za pravico vseh otrok do življenja, ničelno toleranco do nasilja do nerojenih otrok ter ustvarjanje takšnih pogojev, v katerih bodo lahko vse matere podarile življenje svojim otrokom. Prepričani smo, da so omenjene aktivnosti Zavoda Živim na Prešernovem trgu v Ljubljani sestavni del ustavno zagotovljene pravice nedotakljivosti človekovega življenja, svobode izražanja in verske svobode. Želimo si, da bi bile tovrstne prireditve v javnosti sprejete s spoštovanjem in v duhu svobodne ter demokratične družbe,"  piše v stališču SŠK o predvajanju filma Čudež življenja v Ljubljani, ki ga je podpisal Tadej Strehovec.

Predvajanje filmov ni edina javna dejavnost zagovornikov življenja od njegovega spočetja. Predstavniki zavoda Božji otroci bodo od 6. novembra spet molili vsak dan pred ljubljansko porodnišnico, na spletu pa je mogoče najti veliko civilnih iniciativ in društev, ki nasprotujejo umetni prekinitvi nosečnosti, in svoje prepričanje širijo na različne načine.