Perutnina Ptuj

Sprašujejo ga, kam je pospravil dobiček

Gabrijel Toplak
8. 9. 2016, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Aktualno vodstvo je presenečeno, saj imajo vzpostavljene sisteme za pretok informacij in izražanja interesov zaposlenih neposredno do nadrejenih, tako prek delovanja sindikata kot tudi sveta delavcev.

sta
Kritični do delovnih razmer in plačila za delo: avtorji pisma nekdanjega prvega moža Romana Glaserja sprašujejo, kam je pospravil dobiček.

Lastnike Perutnine Ptuj, med katerimi je največji lastnik skupina Slovenske industrije jekla in ki so se konec avgusta sicer zbrali na sedežu družbe, da bi se sestali na redni skupščini, a je bila ta pozneje preklicana iz proceduralnih razlogov, je pred kratkim presenetilo anonimno pismo. V njem je skupina zaposlenih kritična do delovnih razmer in plačila za delo.

Pred javnost ne upajo

STA
Skupina zaposlenih je kritična do delovnih razmer in plačila za delo.

Očitki v pismu v glavnem letijo na nekdanje vodstvo in njihove nečedne posle, zato apelirajo na novega lastnika, da jim bi prisluhnil in jih ne bi ignoriral. Aktualno vodstvo so obenem pozvali k hitri ureditvi razmer, saj nikakor ne morejo razumeti, kako je lahko imela Perutnina Ptuj še leta 2014 kar 14,3 milijona evrov dobička, lani pa samo 144.000 evrov. Nekdanjega prvega moža Romana Glaserja sprašujejo, kam je pospravil dobiček. 

In čeprav so zaposleni, tako navajajo v pismu, že dlje časa zelo kritični do delovnih razmer in plačila, si nastopa pred javnostjo (še) ne upajo privoščiti. V pismu so med drugim zapisali, da se poimensko ne želijo izpostaviti, saj naj bi jih bilo »strah za svoja življenja in družine«, vseeno pa upravi družbe dajejo čas do 19. septembra, da se javno odzove na njihovo pisanje in zahteve. Ko smo včeraj po telefonu poklicali enega od tam zaposlenih, je potrdil obstoj anonimnega pisma, a v isti sapi dodal, da zadeve ne želi komentirati: »Stanje je tukaj precej resno. Nihče se ne želi izpostaviti. Prejšnje vodstvo ima še vedno preveliko moč.«

sta
Najverjetneje so pismo poslali nezadovoljni delavci.

Spoštujejo zakone

Tibor Šimonka, predsednik uprave

"Anonimne vsebine bomo vzeli resno, ne moremo pa odgovarjati nekomu, ki se skriva za interesi zaposlenih." 

»Anonimne vsebine po elektronski pošti bomo vzeli resno, ne moremo pa odgovarjati nekomu, ki se skriva za interesi naših zaposlenih,« pismo komentira prvi mož perutninskega podjetja Tibor Šimonka. Na to, da domnevna skupina zaposlenih od odgovornih zahteva odgovore, pa poudarja, da spoštuje vsa dogovorjena razmerja in zakonska določila pri uveljavljanju interesov in pravic svojih zaposlenih. »V družbi imamo vzpostavljene sisteme za pretok informacij in izražanja interesov zaposlenih neposredno svojim nadrejenim, tako prek delovanja sindikata kot tudi sveta delavcev,« dodaja Šimonka.

Sindikat: obsojamo vsakršne pritiske 

Vodja sindikata v Perutnini Ptuj Marjan Vindiš razlaga, da so upravi v preteklosti že predstavili več stališč in pobud svojih članov, ki jih je sprejela z razumevanjem. »Z vodstvom smo v stikih redno, odkrito in transparentno ter obsojamo drugačne kanale in pritiske, predvsem pa tovrstne, saj škodijo ugledu družbe in interesom zaposlenih,« je poudaril Vindiš.