Bankirske zdrahe

Banka Slovenije toži ljubljansko okrožno sodišče

E.R./STA
6. 8. 2016, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Banka Slovenije je zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine na upravno sodišče v Ljubljani vložila tožbo zoper ljubljansko okrožno sodišče oziroma državo.

STA

Centralni bankirji zahtevajo, da jim parlamentarna preiskovalna komisija vrne zasežene zapisnike ožjega kolegija guvernerja.


Banka Slovenije je tožbo vložila sredi minulega tedna, potem ko je okrožno sodišče 30. junija Banki Slovenije naložilo, da mora parlamentarni preiskovalni komisiji, ki preiskuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, izročiti zapisnike sej ožjega kolegija guvernerja.

V Banki Slovenije pričakujejo, da bo upravno sodišče zdaj komisiji, ki jo vodi poslanec SDS Anže Logar, naložilo, da v treh dneh vrne zapisnike in da morebitne kopije uniči. Prav tako zahtevajo, da sodišče članom komisije "prepove pregledovati, obravnavati, reproducirati ali kako drugače uporabljati zapisnike sej ožjega kolegija guvernerja Banke Slovenije".

Tudi podatki Evropske centralne banke (ECB)

Kot navajajo, zapisniki kolegijev guvernerja vsebujejo tudi podatke Evropske centralne banke (ECB), za katere veljajo posebna pravila zaupnosti. Tak primer je seja iz 10. decembra 2012, na kateri je kolegij razpravljal o nujni likvidnostni pomoči in postopkih odobritve pomoči pri ECB. ECB pa na ozemlju EU uživa privilegije in imuniteto, zato so tudi njeni arhivi nedotakljivi.

Logar je danes za Televizijo Slovenija izrazil presenečenje, "da je upravno sodišče vzelo v obravnavo in da ni že v začetku zavrglo tega postopka". Po Logarjevem Banka Slovenije očitno išče načine, kako bi ovirala parlamentarno komisijo.

Izrek o tožbi do torka

Preiskovalna komisija se mora o tožbi izreči do torka. DZ je komisijo, ki jo vodi Logar, ustanovil lani spomladi, s prvimi zaslišanji prič pa je začela marca letos. Pri tem išče odgovornost nosilcev javnih funkcij v postopku sanacije bank.


V ECB najeli odvetniško firmo Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji

V Evropski centralni banki pa so za TV Slovenija potrdili, da so zaradi preiskave specializiranega državnega tožilstva zoper guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca ter ostale vodilne in odgovorne v vrhu Banke Slovenije najeli znano odvetniško pisarno Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji. V ECB pri tem niso želeli podrobneje pojasniti, koliko jih bodo stali slovenski odvetniki in zakaj jih pravzaprav najemajo, saj v tej konkretni preiskavi tožilstvo in kriminalisti preiskuje vodstvo Banke Slovenije in ne ECB, je še poročala TV Slovenija.