Sporni dodatki na fakultetah

Med ovadenimi domnevno tudi Mramor in Tekavčičeva

M.K./STA
4. 8. 2016, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na ljubljanski policijski upravi so v teh dneh končali prvi sklop preiskav glede neupravičenih izplačil dodatka za pripravljenost na eni od ljubljanskih fakultet. Zaradi utemeljenega suma storitve 14 kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic so na Specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper štiri fizične osebe.

Arhivska
Med ovadenimi naj bi bila tudi takratni dekan fakultete in nekdanji finančni minister Dušan Mramor ter aktualna dekanja Metka Tekavčič.

Po nekaterih informacijah naj bi bili ovadeni štirje zaposleni na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer so tudi prejeli skupaj največ dodatkov. Po poročanju medijev naj bi bila med ovadenimi tudi takratni dekan fakultete in nekdanji finančni minister Dušan Mramor, aktualna dekanja Metka Tekavčič,  ter prodekana, ki sta ju nadomeščala v času njune odsotnosti. Oba sta bila tudi prejemnika spornih dodatkov. Oba sta povedala, da o kakršnih koli ovadbah nista obveščena.

Med ovadenimi pa naj ne bi bilo ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič, ki je bila prav tako prodekanja.

Ovadeni so prejemali med 400 in 700 evri mesečno.

Zaradi neupravičenega izplačevanja dodatka za pripravljenost so ovadene vodilne osebe, ki so na fakulteti odločale v času kaznivega dejanja, je novinarjem pojasnil Božidar Južnik z ljubljanske policijske uprave. Dodal je, da zaradi varstva osebnih podatkov o imenih ne morejo govoriti. Tisti, ki so dodatek zgolj prejemali, pa niso osumljeni.

Mediaspeed
Metka Tekavčič

Mramor, Tekavčičeva in Makovec Brenčičeva so bili sicer tudi prejemniki spornih dodatkov.

Ovadene so osebe, ki so izplačilo skupno 858.168,55 evra bruto omogočile sebi in drugim zaposlenim. Kot je pojasnil vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na sektorju kriminalistične policije na PU Ljubljana Južnik, je bila višina izplačil odvisna od bruto plače posameznika, mesečno pa se je gibala med 100 in 700 evri. Ovadeni so po njegovih besedah prejemali med 400 in 700 evri mesečno.

Ovadeni so že seznanjeni z očitanim kaznivim dejanjem

Južnik je sicer spomnil, da policija osumljencev o ovadbah ne obvešča. So pa bili vsi zaslišani in so jih seznanili z očitanim kaznivim dejanjem.

Fakultete so si od leta 2008 dodelile okoli 1,6 milijona dodatka.

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana, so izhodišče za preiskavo predstavljale ugotovitve Inšpektorata za javni sektor, ki je v letu 2015 opravil nadzor nad različnimi fakultetami v Ljubljani. Policija pa je ugotavljala, ali je bilo pri izplačevanju dodatka izvršeno tudi kakšno uradno pregonljivo kaznivo dejanje.

V zvezi s tem pa bo vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na sektorju kriminalistične policije na PU Ljubljana Božidar Južnik danes ob 13. uri podal izjavo za javnost.

V predkazenskem postopku je skladno z usmeritvami Specializiranega državnega tožilstva policija zbrala obvestila od 67 oseb, opravila zaslišanja štirih osumljencev in pridobila obširno dokumentacijo. Ugotovila je, da je bilo na fakulteti od 1. avgusta 2008 do 31. decembra 2015 iz naslova dodatka za stalno pripravljenost zaposlenim neupravičeno izplačano za 858.168,55 evra sredstev.

Osebe, ki so odločale, so zlorabile uradni položaj

V današnjem sporočilu za javnost kot osnovno ugotovitev izpostavljajo, da je bil dodatek za pripravljenost vnaprej določenim zaposlenim obračunan in izplačan v nasprotju z določbami zakona o javnih uslužbencih in zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Na podlagi teh ugotovitev pa po njihovih navedbah obstaja utemeljen sum, da so štiri osebe, ki so odločale ali omogočile izplačilo dodatka, izvršile več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Za kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

Na ljubljanski policijski upravi ob tem poudarjajo, da se preiskava nadaljuje in bodo tudi v ostalih primerih izplačevanja dodatka za pripravljenost na drugih fakultetah preverili, ali je bilo pri tem izvršeno kaznivo dejanje.