Naivnost

2000 evro za čudežni aparat, ki je čudežno izginil

G.G.
4. 8. 2016, 13.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po Sloveniji razsajajo prevaranti in prevarantke, ki prežijo na zaupljivost, da, celo naivnost, dobrodušnih starejših občanov in občank.

Profimedia
Ne kupujte stvari, ki jih do zdaj niste imeli, le zato, da bi si zagotovili trenutek sreče. Saj bo sreča hitro minila, minus pa bo še nekaj časa ostal.
Policisti občane prosijo, da v primeru, da zaznajo osebe in vozila, ki jim niso poznana, njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju pa se jim zdi sumljivo, o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni, lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.

Včeraj popoldne sta do hiše priletnega Koprčana pristopicljali ženski stari okoli 50 let. Ponujali sta mu izvrstno kupčijo, za 2000 evrov bi mu prodali aparat za hrbtenico in zdravljenje sluha in vida. Možak je bil zadovoljen z aparatom. Kupil bi ga.

Skočiti je bilo potrebno do banke. Po gotovino. Dobrodušni občan je dvignil 2000 evrov in kupčija je bila sklenjena. Tako je vsaj mislil, ko je denar izročil v kar že nekoliko lepljive roke ene od žensk. Ko pa je prišel domov, tega čudežnega aparata ni bilo nikjer, čeprav je bilo rečeno, da sta ga pustili tam. Dobrodušni občan je spoznal pravo naravo "podjetnic" in poklical policijo.

Odkupovali so "staro železo"

Faloti pa so bili na delu tudi v Domžalah in Grusupljem. V enem primeru so oškodovanca zamotili pod pretvezo, da odkupujejo staro železo, v drugem pa so izrazili željo, da bi si ogledali vozilo, ki bi ga domnevno kupili. Oškodovanca so tako oddaljili od hiše, medtem pa so ostali iz hiše odnesli gotovino in nakit.

Policisti opozarjajo

Mediji o podobnih primerih redno pišemo, a so, tako policisti, ljudje še vedno premalo previdni ob neznancih, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovarjajo. 

Ljubljanski policisti opozarjajo, da je ob prijavah omenjenih dogodkov težava, da oškodovanci šele čez čas, tudi šele po več urah, ugotovijo, da so bili okradeni. V večini primerov pa tudi že "pospravijo" prostor in s tem spremenijo kraj dejanja ter uničijo morebitne sledi.

Policisti občanom svetujejo, da osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ne izpustijo izpred oči in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Če hišo zapustijo, naj jo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s seboj, četudi "stopijo samo za vogal". Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del in podobno, pa naj od njih zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog.