Obisk

Na večerjo s Putinom ne gre

T.L./STA
29. 7. 2016, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Jožef Horvat pravi, da se s Putinovo "kvazi demokracijo", ki jo bo pokazal z obiskom, v NSi ne morejo strinjati.

Arhiv Svet24
Putinu se je pač treba umakniti.

Obisk Vladimirja Putina v Sloveniji ne povzroča slabe volje le med vozniki, ampak nad njim niso najbolj navdušeni niti vrstah politike.

Horvat o kvazi demokraciji

Sobotni obisk Putina je večplasten in pomeni izhodišče za razmislek o položaju Slovenije v svetu, je danes poudaril podpredsednik NSi in predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat. S Putinovo "kvazi demokracijo", ki jo bo pokazal z obiskom, se v NSi ne morejo strinjati.

"Putinu ta trenutek izjemno ustreza, da je v osrčju Evrope dobil oder, s katerega bo urbi et orbi Bruslju in Washingtonu sporočil, kako krhka in neenotna je Evropska unija," je dejal Horvat.

Kot pravi, Putinovega obiska ne more mirno sprejeti. Omenil je več primerov "ruske agresije" nad Ukrajino ter spomnil na tiste, ki so v oboroženem konfliktu izgubili življenje. Strogi varnostni ukrepi ob Putinovem obisku pa so po prepričanju Horvata pretirani. Kot je dejal, bo Slovenija zato v soboto paralizirana. Zaprtje obeh smeri avtoceste kaže tudi na to, da ruski varnostni organi nimajo popolnega zaupanja v naše varnostne organe, je dodal.

Na večerjo na Brdo pri Kranju ne gre

Horvat se bo na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja udeležil slovesnosti ob Ruski kapelici, kjer sicer pričakujejo okrog 2500 ljudi. Ostala vabila pa je odklonil, tako ga ne bo na večerjo na Brdo pri Kranju kot tudi ne na odkritju spomenika na ljubljanskih Žalah.

Erjavec: Na večerji tudi o drugih temah

Zunanji minister Karl Erjavec je danes zatrdil, da bo sobotni obisk Putina pietetne narave, bodo pa ob robu potekali tudi neformalni pogovori. Kot je pojasnil novinarjem na očitek, da slovenska stran obisk predstavlja kot pietetnega, ruska pa kot delovnega, neformalni pogovori ob obiskih niso neobičajni. "Ta obisk ni uradni, je pietetni, za počastitev 100-letnice Ruske kapelice," je vodja slovenske diplomacije dejal na novinarski konferenci o izvrševanju programa Desusa. "Je pa predvidena tudi delovna večerja, na kateri se bomo verjetno pogovarjali tudi o drugih temah," je dodal. 

Dejal je še, da je bil obisk dogovorjen že pred ukrajinsko krizo. Glede slednje bo Slovenija po Erjavčevih besedah Putinu jasno predstavila svoja stališča, ki so enaka stališčem EU, ki zagovarja suverenost in ozemeljska nedotakljivost Ukrajine. 

FAZ: Putin turiste prisilil v čakanje

Obisk Putina pa odmeva tudi v tujih medijih. V soboto bo ruski predsednik Vladimir Putin na desettisoče turistov prisilil v čakanje. Ker bo za nekaj ur prišel v Slovenijo, bo na najbolj prometni dan v letu zaprt predor Karavanke, ozko grlo na poti iz Bavarske čez Avstrijo do letovišč ob Jadranu, danes piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Časnik obisk z več vidikov ocenjuje za netipičnega. 

Z gospodarskega in geostrateškega vidika majhna alpsko-jadranska republika Moskvi nima veliko ponuditi, a Slovenija je med državami, ki nasprotujejo podaljšanju sankcije EU proti Moskvi. Slovenska diplomacija si prizadeva za toliko tesne odnose z Moskvo, kot ji to dopuščata članstvo v EU in zvezi Nato. Predsednik Pahor zato poudarja, da njegovega vabila Putinu nikakor ne bi smeli razumeti kot nož v hrbet Natu in EU, temveč kot sporočilo miru in sodelovanja, še piše FAZ.