Izredne razmere na cestah

Putin bo povzročil gnečo tudi na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji

G.G.
29. 7. 2016, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zaradi sobotnega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina, med katerim bo v Sloveniji zaprtih več cest, tudi v sosednjih državah opozarjajo na zastoje v prometu. Zadnji julijski konec tedna je namreč zaradi vrhunca turistične sezone na cestah že tako velika gneča.

STA
Namesto strojev meljejo birokratski mlini.

V Avstriji bo zaradi pričakovanega večjega navala turistov iz Nemčije in Nizozemske ob začetku počitnic ter obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji v soboto veljal poseben prometni režim, piše na spletni strani avstrijskega upravitelja avtocest Asfinag.

Avtocesta proti predoru Karavanke na avstrijsko-slovenski meji bo pri razcepu Beljak za ves promet zaprta od 9. ure dalje. Tako želijo zagotoviti, da ob 11. uri, ko je predvidena zapora predora, pred predorom ne bo nobenega voznika. Voznike na spremenjen režim obveščajo že pred Salzburgom, predlagajo pa obvoz preko Podkloštra na avstrijsko-italijanski meji, Vidma in Trsta ali pirnske avtoceste (A9) ter mejnega prehoda Šentilj.

V Italiji na avtocesti proti Vidmu oziroma Trstu zato pričakujejo povečan promet. Kot je za TV Slovenija povedal Davide Sartelli iz podjetja Autovie Venete, bodo, ko bo pred avtocestnim izvozom pred Trstom kolona vozil dolga šest kilometrov, z varnostnim avtomobilom vsa vozila preusmerili v Vileš in Gorico. Če bodo zastoji že višje na avtocesti, pa bodo voznikom svetovali izvoz v Vidmu in uporabo manj prometnih cest proti Gorici in Novi Gorici.

Tudi hrvaški avto-klub (Hak) opozarja voznike na celodnevno gnečo na hrvaških avtocestah, mejnih prehodih in obmorskih pristaniščih od petka do nedelje zaradi pričakovanega prihoda številnih turistov na vrhuncu turistične sezone ter še dodatno gnečo zaradi obiska ruskega predsednika v Sloveniji.

Pričakujejo, da bodo zaradi zapor cest v Sloveniji mnogi turisti poiskali alternativne ceste na poti iz Hrvaške ali proti Hrvaški.

Za soboto sicer Hak priporoča, naj tisti, ki potujejo proti Evropi, uporabijo mejni prehod Goričan z Madžarsko in nato proti Lendavi v Sloveniji in naprej proti Avstriji.