Luka Koper

Pristanišče obratuje omejeno, delavci vztrajajo, danes nov shod

M.K./STA
5. 7. 2016, 07.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Delo v Luki Koper od ponedeljka v omejenem obsegu spet poteka, medtem pa delavci vztrajajo pri svojih zahtevah po odstopu ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje. Popoldne se pred vhodom v Luko obeta nov množičen shod v podporo luškim delavcem, podoben tistemu prejšnji teden, na katerem se je zbralo več kot 3000 ljudi.

STA
Popoldne se pred vhodom v Luko obeta nov množičen shod v podporo luškim delavcem.

Pobudniki shoda opozarjajo na navedbe infrastrukturnega ministra Gašperšiča o pripravah prenove koncesijske uredbe in posledično koncesijske pogodbe, iz česar je po njihovem razvidno, da se na ministrstvu zavzemajo za ustanovitev pristaniške uprave.

"To pomeni konkurenco lastnemu podjetju, podjetju, ki je v lasti državljanov Republike Slovenije. S tem se ogroža poslovanje Luke Koper in zmanjšuje vrednost podjetja, ogroža delovna mesta, prihodnost Obale in cele regije," so zapisali.

Prepričani so, da se slovenskemu narodu prodajajo laži v korist izkoriščevalcem. "Zaradi vladne arogance in neupoštevanja volje naroda nam ostane edina možnost skupen upor," so dodali.

Na podobnem protestu proti menjavam treh luških nadzornikov pred tednom dni se je v Kopru zbralo med tri in štiri tisoč ljudi, na koncu pa je Slovenski državni holding (SDH) umaknil svoj predlog, predsednik uprave SDH Marko Jazbec pa je odstopil s položaja. V ponedeljek pa je nadzorni svet SDH za začasno predsednico uprave holdinga imenoval članico nadzornega sveta Lidio Glavina.

Cerar: Vodstvo Luke naj prevzame odgovornost

STA
Premier Miro Cerar je povedal, da Minister Gašperšič kljub dogajanju v Luki Koper uživa njegovo zaupanje.

Premier Miro Cerar je včeraj zatrdil, da minister za infrastrukturo Peter Gašperšič kljub dogajanju v Luki Koper uživa njegovo zaupanje. Vodstvo Luke Koper mora po Cerarjevih besedah prevzeti odgovornost in ukreniti vse, da vzpostavi poslovni proces in sanira nastalo škodo.

"Ne moremo pustiti, da bi nek zakon ulice ali neko kršenje vseh pravil znotraj nekega podjetja rušilo mir v naši državi," je bil jasen. Kot je dejal, je sam pozval k umiritvi razmer, vodstvo Luke Koper je tisto, ki mora sedaj prevzeti odgovornost in ukreniti vse, da vzpostavi poslovni proces.

V ponedeljek odpremili okoli 1000 tovornjakov

Po ponedeljkovi uvedbi osemurnega dela v Luki Koper se odprema tovora počasi vrača v normalo. Glede na količino opravljenega dela gre praktično za dvoizmensko delo. Tako je v ponedeljek delo na kontejnerskem terminalu potekalo tudi ponoči, v pristanišče je vplulo pet ladij, prav toliko pa odplulo, v tem času pa so odpremili okoli 1000 tovornjakov.

Poleg tega so prek železnic odpremili še okoli 500 vagonov, je pojasnil tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik. Delo tudi danes, kot je bilo napovedano, poteka od 9. ure in se bo nadaljevalo do 17. ure.