Državno premoženje

Žnidaršič Kranjčeva ni razkrila imen ljudi, ki so ji grozili

M.K./STA
30. 6. 2016, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na nadaljevanju seje komisije DZ za nadzor javnih financ si nasprotniki zamenjave nadzornikov Luke Koper in upravljavci državnega premoženja niso nič bliže. Nasprotniki še vedno pogrešajo konkretne odgovore, vse več pa je opozoril, da bi morali vse to reševati za zaprtimi vrati.

STA
Alenka Žnidaršič Kranjc je grožnje prijavila policiji.

Na seji komisije je govorila tudi prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc, za katero SDH na jutrišnji skupščini predlaga zamenjavo. Povedala je, da je upravljanje podjetij v državni lasti na psu, kar se vidi na primeru Luke. Opozorila je, da so tokratne menjave nadzornikov zgolj politične in ekonomsko-interesne. Poudarila je, da načrtujejo zmanjšano sodelovanje z zunanjimi izvajalci ter večje notranje zaposlovanje, da pa prav skozi zunanje izvajalce blažijo nihanja pri zaposlovanju. Izpostavila je še, da so vse sponzorske pogodbe zmanjšali na minimum.

"V Luki ste imeli upor, ljudje hočejo delati in da se preneha plenjenje, ki se dogaja. Imate težave z gospodarskim kriminalom in kriminalom belih ovratnikov," je dejala in dodala, da bi morali vse to urejati za zaprtimi vrati, ne pa da s tem obremenjujejo javnost.

Grožnje je prijavila policiji

Glede groženj s smrtjo je Žnidaršič Kranjčeva pojasnila, da so ji najprej rekli, da v Sloveniji pač pokajo gume in da so potem na njenem avtomobilu tudi res počile.

Predsednik SDS Janez Janša je prvo nadzornico Luke vprašal, ali lahko imenuje človeka, ki ji je grozil s smrtjo. O teh grožnjah je namreč že pred časom govorila na nacionalni televiziji.

Odgovorila je, da je bila groženj deležna v dveh primerih. Vse podatke o eni grožnji je predala policiji, hkrati pa poudarila, da človeka ne pozna, zato tudi ne ve, kako mu je ime. V drugem primeru pa je človeka tudi poznala in ga tudi ovadila policiji. Pred kamerami pa o imenih ne želi govoriti.

Različne ocene stroškov gradnje

Odgovorila je tudi na očitke, da je sama prestopila pooblastila, ko je iskala možnosti za izgradnjo drugega tira od Divače do Kopra. Ugotovila je, da za izgradnjo ni potrebno javno-zasebno partnerstvo, ampak bi po njenem mnenju morale drugi tir graditi same Slovenske železnice (SŽ). "Če tega odgovorna oseba ne zna narediti, naj odstopi in da mesto tistemu, ki to zna," je dejala. Prepričana je, da bi lahko bila gradnja cenejša od 1,5 milijarde evrov, kot kažejo načrti vlade.

Glede pogodb za storitve pa se je dejala, da jo skrbi, ker se vladna stran nemudoma opira na anonimna pisma, hkrati pa se ne odziva na članke, podpisane dopise in strokovna mnenja. Poudarila je, da bodo pogodbe z zunanjimi izvajalci ostale, saj se s tem zmanjšuje stroške.

Dragonja ni nameraval manipulirati

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja se je opravičil za navedene neaktualne kazalce o Luki, saj da ni imel namena manipulirati s podatki, pač pa pokazati, da obstaja polje za izboljševanje pri poslovanju. Dividendni donos bi bil v Luki ob drugačni dividendni politiki, če bi se bolj upoštevalo uravnoteženo distribucijo, lahko večji, je dejal in poudaril, da trenutni dogodki niso korak k privatizaciji, pogreša le bolj ambiciozne načrte družbe.

Omenil je tudi obseg pogodb Luke z zunanjimi svetovalci, ki znaša 21 milijonov. "Približno polovico te pogodbene vrednosti namenjajo za stroške dela, druga polovica pa so stroški drugih storitev. V dobaviteljski verigi za izvajanje storitev, ki jih najema Luka je za okoli 10 milijonov evrov storitev, ki so relativno nepojasnjene. Gre za vrednost, ki bi bilo smiselno, da jo organi vodenja, nadzora v Luki še enkrat pregledajo," je dejal.

Sejo prekinili

Sejo komisije za nadzor javnih financ so ponovno prekinili. Nadzorni svet SDH bo prav danes predvidoma obravnaval pojasnila uprave glede kriterijev za menjave nadzornikov v državnih podjetjih, tudi v Luki Koper.

Še pred prekinitvijo so člani komisije naložili vladi, da pri pripravi prenovljene strategije upravljanja kapitalskih naložb države doda podatke o koncesijah podjetjem. Vlada in SDH naj tudi ponovno preučita vse argumente glede predčasne zamenjave nadzornikov Luke.

STA
Metod Dragonja