Evropska komisarka

Violeta Bulc obžaluje dogajanje v Luki Koper

J.P./STA
23. 6. 2016, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc obžaluje dogajanje v Luki Koper. Kot je dejala ob robu konference srednje in jugovzhodne Evrope o varnosti v cestnem prometu, verjame, da bo razum prevladal, da se bodo vsi deležniki na konstruktiven način povezali in delali v smeri izgradnje drugega tira, ki je pomemben tako za Slovenijo kot širši prostor.

Andrej Križ
Glede drugega tira Evropska komisija po besedah komisarke verjame, da bo zaveza, ki je bila dana leta 2014, izpeljana.

Bulčeva je glede dogajanja v Luki Koper še dejala, da je zanjo kot komisarko relevantna predvsem izjava predsednika vlade Mira Cerarja, ki je v Bruselj sporočil, da bo drugi tir zgrajen.

Pri tem je komentirala neuspešno kandidaturo omenjenega projekta za evropska sredstva. Kot je poudarila, projekt drugi tir res ni bil uspešen, a tudi ni bil zavrnjen. "Imel je neke pomanjkljivosti, predvsem niso bile navedene natančne finančne konstrukcije in ni bila dovolj jasno izražena dodana vrednost, ki jo bo ta trasa prinesla tako za cel koridor kot za Slovenijo," je pojasnila.

Ti dve pripombi sicer po njenih besedah ne bi smeli biti prevelik izziv, v primeru, da je vlada zainteresirana za izvedbo projekta. Ocenila je, da bi bil lahko naslednji sklic za tovrstne projekte leta 2018, ko bodo porabljeni vsi ostanki iz državnih ovojnic kohezijskih držav in bo denar, ki bo ostal, na voljo za splošne projekte.

"Na ta klic se bodo lahko javili različni projekti, seveda pa bodo imeli preferenčno pozicijo tisti, ki so tudi na naših prioritetnih listah," je dejala in pri tem naštela železnice, čezmejna sodelovanja in vse, kar bo vezano na digitalizacijo in inovativne rešitve.

Glede drugega tira Evropska komisija po besedah komisarke verjame, da bo zaveza, ki je bila dana leta 2014, izpeljana. "Za nas je jadranski koridor zelo pomemben, saj povezuje severnojadranska pristanišča z osrednjimi industrijskimi conami EU. Prav zaradi tega ne gledamo na to samo kot na projekt za Slovenijo, ampak kot na projekt, ki je del neke evropske strategije," je še povedala.

Gašperšič zavrnil očitke

Konference se je udeležil tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki je ponovno zavrnil očitke, zaradi katerih so v ZL pripravili interpelacijo zoper ministra in za njeno vložitev zbrali tudi dovolj podpisov. Izpostavil je, da mora sicer interpelacijo natančno preučiti, če pa so razlogi takšni, kot jih je pred dnevi navedel nepovezani poslanec Andrej Čuš, ne bo imel nobenih težav nanjo argumentirano odgovoriti.

"Jaz sem prepričan, da nekih utemeljenih razlogov, da bi bila ta interpelacija uspešna ni. Ni prišlo do nobene kršitve zakonodaje," je poudaril. Očitke prve nadzornice Luke Koper Alenke Žnidaršič Kranjc je še enkrat označil za neutemeljene in jo pozval k javnemu opravičilu, saj bo v nasprotnem sprožil postopke. Prav tako je zavrnil njene očitke, da je enake pritiske vršil že v času uprave pod vodstvom Mateja Pirca.

"Nobenih pritiskov na kakršnokoli razrešitev z moje strani ni bilo," je izpostavil. Ministrstvo si po njegovih besedah želi predvsem boljšega sodelovanja z Luko Koper.