Ponarejanje podpisov

"Vedno, ko izbruhne afera v povezavi s stranko SDS, se skrijejo v luknjo"

pk
30. 5. 2016, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V okviru zbiranja podpisov v postopku za vložitev zahteve za razpis referenduma o arhivih, je Novogoričanka zlorabila podatke in ponarejala. Obsodili so jo na pogojno kazen.

kp
Javnost, predvsem pa prizadeti, tisti, katerih identitete so bile zlorabljene, pričakuje, da bo stranka SDS dogodke komentirala, ne pa molčala.

Nives Breščak je sodišče nedavno spoznalo za krivo v zadevi s spornim zbiranjem podpisov za omenjeni referendum. Sodni postopek je stekel v skrajšani obliki, ker se je obtožena strinjala z obsodbo brez glavne obravnave. Breščakova, ki je zlorabila osebne podatke sedmih ljudi – te je vpisala in podpisala na obrazec za referendumsko pobudo, ponaredila pa je tudi dve javni listini, in sicer pobude, na katere se je tudi lažno podpisala, tokrat kar s 16 imeni –, je obsojena na pogojno kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodba je že pravnomočna.

Nives Breščak je zlorabila identitete in ponarejala, za kar je bila obsojena na pogojno kazen – šest mesecev zapora. 

Ni več članica stranke

Zapletlo se je, ko je nekaj Novogoričanov prejelo pismo, s katerim se jim je stranka SDS, ki je bila z Evo Irgl glavna pobudnica referenduma, zahvalila za njihov podpis. Kar nekaj prejemnikov tega pisma se pod pobudo za referendum ni podpisalo, zato so zadevo prijavili policiji. Zatem se je pri 56-letnici, članici lokalnega odbora stranke SDS, pozneje je iz njega menda iz osebnih razlogov odstopila, zgodila hišna preiskava, ki je sume potrdila. 

Javnost predvsem obsoja, da se stranka, vključno z lokalnim odborom, ni izrekla ali kakorkoli komentirala dogodkov, ne obsodbe. »To, da so tiho, dokler preiskava ni dokončana, še lahko razumem, a zdaj, ko je obsodba padla, nihče ni rekel čisto nič. Vsi se samo distancirajo od dogodka in ne komentirajo, ali le bolj skopo. Moja identiteta je bila zlorabljena. Kaj se gredo? To se je zgodilo v njihovi stranki in hočem pojasnilo, njihovo stališče do tega,« je v svojem komentarju oster eden od Novogoričanov, ki ga je Breščakova podpisala na pobudo.

kp
»Želim, da izrazijo stališče do svoje nekdanje, v ponarejanje podpisov vpletene članice stranke,« pove naš sogovornik.

Očitajo jim neodgovornost

Z nami se je pogovarjal še eden od domačinov z zlorabljeno identiteto. »Vedno, ko izbruhne kakšna afera v povezavi z njihovo stranko, se skrijejo v svojo luknjo. Če je obtožena iz njihovih vrst, je neodgovorno, da ne podajo izjave na vse to. Tipična SDS-drža,« meni sogovornik. Za komentar smo jih zaprosili tudi mi, vendar se na ravni lokalnega odbora stranke SDS ni nihče odzval na našo prošnjo za izjavo.

STA

STA