Dodatek za stalno pripravljenost

Univerza denarja ne bo vrnila

E.R.
4. 5. 2016, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport od Univerze v Ljubljani (UL) zahteva, naj v proračun vrne celoten bruto dodatek za stalno pripravljenost, ki se ga je v štirih letih nabralo za 780.943 evrov bruto.

Arhiv Svet24
Maja Makovec Brenčič od Univerze v Ljubljani zahteva, naj v proračun vrne celoten bruto dodatek za stalno pripravljenost.

Univerza v Ljubljani (UL) je dodatek zaposlenim izplačevala brez pravne podlage, kar pomeni – tako meni ministrstvo – da je sredstva porabljala nenamensko. Če univerza dolga ne bo poravnala v tridesetih dneh od sklepa, ki je bil sprejet  30. marca, jo čakajo še zakonske zamudne obresti, poroča današnji Dnevnik.  

Univerza pa nič

Univerza po naših neuradnih podatkih denarja ne namerava vrniti, ker naj bi že nekaj časa s tržnimi sredstvi sofinancirala javno službo. Poleg tega ne gre za nenamensko pridobljena sredstva, »saj je bilo delo opravljeno«, pravijo  na univerzi. Zahteva ministrstva pa je po njihovo neutemeljena tudi zato, ker od UL terja bruto znesek, zaposleni pa so za prejeti dodatek že plačali dohodnino in druge prispevke. Na sporno zahtevo ministrstva se je zato UL tik pred iztekom roka pritožila. Na ministrstvu pritožbo rešujejo.

Ministrstvo zaposlenih ne bo terjalo

Za zdaj tudi ni povsem jasno, ali naj bi univerza zahtevani znesek izterjala od fakultet – v sklepu o tem ne piše nič. Skoraj zagotovo ga ne bodo terjali od zaposlenih, saj te ščiti zakon o sistemu plač v javnem sektorju, po katerem so bili fakulteti dolžni povrniti le prejeti dodatek za deset mesecev. 

Dodatek v celoti vrnila le dva dekana

Med dekani, ki so v celoti vrnili sporni dodatek, najdemo le nekdanjega dekana ekonomske fakultete in sedanjega finančnega ministra Dušana Mramorja ter dekana na fakulteti za šport Milana Žvana.  Vsi drugi so vrnili le z zakonom določen znesek. Nekdanji dekan FDV Bojko Bučar tega, koliko dodatka je v celoti prejel in koliko ga je vrnil, ni želel razkriti.
Dekanka EF Metka Tekavčič je dodatek za deset mesecev že vrnila, preostalo vsoto pa še namerava; dekan fakultete za gradbeništvo in geodezijo Matjaž Mikoš pa je prepričan, da za vračilo celotnega prejetega zneska ni zakonske podlage. Vrnil je   3351 evrov, koliko dodatka je prejel, pa ne želi razkriti. 

Nekdanja dekana filozofske fakultete Andrej Černe in Valentin Bucik sta prejela 23.033 evrov oziroma 18.735 evrov. Oba sta pristala na vrnitev 3251 evrov. Černe jih je že vrnil, drugi jih še bo – v skupno 24 obrokih. O vračilu v celoti bo Bucik premislil, ko se bodo sodni in drugi postopki končali, Černe pa meni, da je z izpolnitvijo zakonske zahteve svojo dolžnost opravil.

Na fakulteti za socialno delo ne Bogdan Lešnik, ki je kot dekan prejel 4271 evrov dodatka, ne Gabi Čačinovič Vogrinčič, ki je v ta namen dobila 2396 evrov, ne nasprotujeta vrnitvi v celoti.