Mirsad Omerović

Skrajni islamistični pridigar dobival 2800 evrov socialne pomoči na mesec

G.G.
4. 5. 2016, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Med osebami, ki so na Dunaju prejemale socialno pomoč, je tudi skrajni islamistični pridigar Mirsad Omerović, ki mu v Gradcu sodijo zaradi novačenja mladih muslimanov za boj v Siriji.

Mirsadu Omeroviću grozi dolgotrajna zaporna kazen.

Omerović, ki je v eni od dunajski džamij širil sovraštvo, je določen čas kot brezposelna oseba na mesec prejel kar 2800 evrov iz sistema na potrebe usmerjenih zajamčenih minimalnih sredstev, poroča Kronenzeitung, ki je prvi objavil tudi neverjetni znesek otroških dodatkov, ki ga je prejemala na Dunaju živeča afganistanska družina.

Vodja poslanske skupine stranke Ljudske stranke Reinhold Lopatka je sporočil, da je Omerović tako na leto prejel 39.214 evrov, kar je za dobrih 10.000 evrov več kot bi prejel na Koroškem. Lopatki se zdi nerazumno, da se zneski tako razlikujejo, zato pravi, da se bodo zavzemali za reformo. V Avstriji se namreč višina socialnih prejemkov razlikuje po posameznih zveznih deželah.

Avstrijski državljani in državljanke so ogorčeni nad višino dodeljenih sredstev, ki v ekscesnih primerih presegajo višino plače. Glede na ankete objavljene v avstrijskih medijih večina prebivalcev podpira predloge politikov, da bi se znižali nekateri socialni prejemki.

Omerovića so aretirali novembra 2014, trenutno pa mu sodijo v Gradcu. Pod imenom Abu Tejma je bil eden glavnih rekruterjev za islamsko državo. Na bojišča v Sirijo naj bi spravil okoli 100 ljudi, bil pa naj bi tudi v stikih s samooklicanim voditeljem Islamske države Abu Bakrom Al Bagdadijem.