Praznik dela

Skupaj delamo, skupaj praznujemo

M.K./STA
28. 4. 2016, 15.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ob mednarodnem prazniku dela bodo tudi letos po vsej državi potekale številne prireditve.

Arhiv Svet24
Kresovanje na Rožniku

Kresovanje na Rožniku

Osrednja slovesnost, ki jo skupaj pripravljajo različne sindikalne centrale, bo tradicionalno v soboto, na predvečer praznika, na ljubljanskem Rožniku. Potekala bo pod geslom Skupaj delamo, skupaj praznujemo, s čimer želijo poudariti povezanost delavstva.

Z letošnjim geslom želijo prav tako izpostaviti povezanost sindikalnih organizacij. Letošnjo prireditev na Rožniku bodo namreč prvič skupaj pripravili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija novih slovenskih sindikatov (KNSS) Neodvisnost in Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS) Slovenije.

Tako bodo na kresovanju, ki se bo začelo ob 20. uri, navzoče nagovorili predsednica KNSS Neodvisnost Evelin Vesenjak, predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije pri ZSSS Lidija Jerkič, predsednica ljubljanskega območnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pri KSJS Magdalena Mustar Pečjak ter predsednik Pergama Jakob Počivavšek.

Na tradicionalni prvomajski proslavi v prestolnici bo slavnostni govornik ljubljanski župan Zoran Janković.

Na Debencu pri Mirni in na Lisci nad Sevnico

Območna organizacija ZSSS Dolenjske, Bele krajine in Posavja bo praznik dela obeležila s tradicionalnima osrednjima območnima prvomajskima slovesnostma na Debencu pri Mirni in na Lisci nad Sevnico.

zpostavili bodo problematiko plač, prekomernega delovnega časa in druga pereča sindikalna vprašanja.

Na Debencu bo osrednji slavnostni govornik generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije Anton Rozman, na Lisci pa predsednica komisije za ženska vprašanja pri Sindikatu kovinske in elektro industrije Slovenije Mateja Gerečnik. Prireditelji ob ugodnem vremenu na obeh pričakujejo po približno 3000 obiskovalcev.

Pohod z baklami v Kopru

Obalna sindikalna organizacija - KS 90 bo na predvečer praznika dela tradicionalno priredila pohod z baklami, ki bo krenil s koprske Taverne, zaključili pa ga bodo s prižigom kresa pred OŠ Antona Ukmarja. Slavnostni govornik bo generalni sekretar KS 90 Damjan Volf, ki je ob predstavitvi prireditve opozoril na zapostavljenost delavcev in kršitve delovne zakonodaje, državo pa pozval k ukrepanju. Na kresovanju kljub ne najboljši vremenski napovedi pričakujejo podobno število udeležencev kot pretekla leta.

Postavljanje mlaja v Murski Soboti

V Murski Soboti bodo dejavni že od dopoldanskih ur naprej. V območni organizaciji ZSSS za Pomurje tako dopoldne na Trgu zmage napovedujejo nastop Prekmurske godbe iz Bakovcev in postavitev mlaja, v Mestnem parku pa se bodo nato od poznega popoldneva zvrstili gledališka predstava za otroke, nastop mešanega pevskega zbora in vrhunec s prižigom prvomajskega kresa. Pred tem bo zbrane nagovoril Goran Lukić iz svetovalnice za migrante.

V Mariboru kresovanje z ognjemetom

ZSSS v Mariboru na predvečer praznika pripravlja osrednjo prireditev s kresovanjem in ognjemetom v Koblarjevem zalivu, kjer bo kot slavnostni govornik nastopil izvršni sekretar zveze Andrej Zorko.

V Gornji Radgoni bodo prižig kresa in proslavo ob prazniku dela organizirali na Tratah, kjer bo slavnostni govornik predsednik Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Dušan Zelenjak. Postavitev mlaja in tradicionalno kresovanje z obilo zabave pa se obeta tudi na Ptuju, kjer bosta zbrane na griču Panorama nagovorila župan Miran Senčar in predsednik Sindikata lesarstva Slovenije (Sinles) Lojze Raško.

Godba na pihala

V mestih tradicionalne budnice

Večino slovenskih mest bodo na praznični dan prebudile tradicionalne budnice, čez dan pa se bo prav tako zvrstilo več proslav.

Gorenjska območna organizacija ZSSS proslavo pripravlja na Križni gori, kjer bo slavnostni govornik predsednik sindikata Sinles Lojze Raško, kranjska mestna občina pa prvomajsko praznovanje organizira na Joštu nad Kranjem s slavnostnim govornikom županom Boštjanom Trilarjem. V Celju se bodo zbrali na letnem kopališču, kjer bo prisotne nagovoril izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko.

Ob prazniku dela bo urad predsednika republike pripravil dan odprtih vrat, ko si bodo obiskovalci lahko ogledali poslopje predsedniške palače, pred njo pa bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Praznik dela bodo na poseben način obeležili tudi na nacionalni radioteleviziji, saj bo poslušalce prvega programa Radia Slovenija med 5. in 6. uro zjutraj zbudila prav posebna simfonija jutranjega ptičjega petja. Radio Slovenija se je namreč pridružil projektu irske nacionalne radiotelevizije RTE, ki bo v sodelovanju z drugimi članicami Evropske zveze radiotelevizij poslušalcem v Evropi pričarala edinstven začetek dneva. Ptičjo budnico pripravljajo vedno prvo nedeljo v maju.