Onesnaževanje okolja

Nove skrbi domačinov

pk
12. 4. 2016, 18.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razburjeni so prebivalci doline Soče, ker jih ponovno begata dva dogodka v povezavi s Salonitom Anhovo; spremembe gradbenega dovoljenja in pridobivanje zemljišč.

STA
Salonit spet razburja domačine.

STA
Domačini se bojijo, da spremembe in dodatno zemljišče pomenijo nove obremenitve za okolje in njih.

Občani Kanala ob Soči, ti so najbolj izpostavljeni onesnaževanju Salonita, želijo le zaščititi okolje, v katerem živijo, in svoje zdravje, zato pozorno spremljajo vsako aktivnost družbe ali spremembo v okolju, ki bi nakazovala, da kaj ne gre prav.

Inšpektor ugotovil odstopanja


Dovoljenje je sicer Salonit, kot je medijem povedal Julijan Fortunat, predsednik uprave družbe, dobil konec leta 2014. Gradnjo komore so morali predčasno prekiniti, saj je inšpektor ugotovil odstopanja od veljavnega gradbenega dovoljenj in zahteval uskladitev.

STA
Predsednik uprave družbe Salonit Julijan Fortunat je moral po navodilu inšpektorja, ki je ugotovil odstopanje od gradbenega dovoljenja, prekiniti gradnjo.

Zadnje dni so spet nekoliko bolj na trnih, saj je govor o spreminjanju gradbenega dovoljenja za postavitev naprav za skladiščenje in transport alternativnih goriv v zgorevalno komoro.

Nadaljnji postopek je od Salonita zahteval, da Arso ob spreminjanju dovoljenja zaprosijo za mnenje, ali morajo opraviti celovito presojo vplivov na okolje in dobiti okoljevarstveno soglasje ali ne. Agencija je že sporočila, da to ni potrebno, saj se zaradi sprememb ne spreminja vplivnost na okolje.

Želijo soodločati

A domačini, mnogo jih je zbranih tudi v društvu Eko Anhovo in dolina Soče, ki se bori za boljše razmere bivanja v okolici Salonita, bi se vseeno radi prepričali, zakaj točno se spreminja dovoljenje, kaj bo drugače v obratu, zato so mnenja, da bi morali nekako prisostvovati postopku in soodločati.

Občane zanima, zakaj želi Salonit spremeniti dovoljenje in zakaj potrebuje dodaten prostor.

Njihove interese bo v tem postopku zastopala Občina Kanal ob Soči z županom Andrejem Maffijem. To je k udeležbi pozvala novogoriška upravna enota. Maffi ob tem pojasni, da če bo ugotovil karkoli spornega, bo ukrepal. »Prvi bom, ki bo v primeru, če bi prišlo do nove, večje obremenitve okolja, proti spremembam dovoljenja,« poudari.

Društva opozarjajo

STA
Andrej Maffi, župan Kanala ob Soči, bo zastopal interese občanov v postopku spremembe gradbenega dovoljenja družbe Salonit Anhovo.

Tudi društvo za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green je s pismom občino opozorilo, da občani morajo imeti možnost podajanja mnenj in pripomb na dokumentacijo, in to tudi v primeru, če za poseg ni treba izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja. V Alpe Adria Green še poudarijo, da ima javnost močne razloge za zahteve javne obravnave projekta.

Eko Anhovo skrbi še nekaj – širjenje Salonita. Kot namreč povedo, naj bi si občina in družba zamenjali nekaj zemljišč. Salonit naj bi tako dobil še več prostora za svojo dejavnost, kar v njihovih očeh ne pomeni nič dobrega. Tudi o tem bo društvo iskalo pojasnila.