Slovenija

Inšpektor agencije za zdravila trdi, da so mu ukradli identiteto

J.P./STA
11. 4. 2016, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V panamske dokumente sta se po navedbah Dela ujela inšpektor javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) Janez Obreza in nekdanja inšpektorica Tatjana Alfirević. Oba trdita, da so jima ukradli identiteto. Ker za delo inšpektorjev veljajo zakonske omejitve, so se na JAZMP za razjasnitev okoliščin obrnili na okrožno državno tožilstvo.

Obreza je pojasnil, da gre najverjetneje za krajo identitete ali osebo z istim imenom in priimkom.

Iz notranjih podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca izhaja, da je Obreza ustanovitelj podjetij, ki po imenih spominjajo na že obstoječe farmacevtske družbe.

Iz družbe Mossack Fonseca so medtem pojasnili, da v štiridesetih letih delovanja niso bili obdolženi storitve kaznivega dejanja in da so skrbnemu pregledu podvržene vse njihove nove in potencialne stranke ter da z njimi ne sodelujejo, če jim niso pripravljene dati ustrezne dokumentacije, po kateri jih je mogoče identificirati.

Mossack Fonseca oziroma njihov urad v kraju Ningbo na Kitajskem je po poročanju Dela v Obrezovem imenu v davčni oazi na otoku Samoa 27. septembra 2011 ustanovil podjetje Replek Pharm LTD in istega dne v drugi davčni oazi, na Britanskih Deviških otokih, še podjetji Suan Farma, S. A., in Vet-Agro, S. A.

Oktobra 2011 je v Hongkongu registriral še podjetje Artemis Biotech Limited, ki je bilo maja 2014 izbrisano. Prve tri družbe imajo skupaj 150 tisoč dolarjev ustanovnega kapitala, družba Artemis ga je imela 10 tisoč hongkonških dolarjev. V vseh podjetjih je Obreza edini direktor in družbenik, še poroča Delo.

Lastništva podjetij Obreza ni prijavil niti svojemu delodajalcu niti evropski agenciji za zdravila, čeprav za delovno mesto, ki ga zaseda, po zakonu o inšpekcijskem nadzoru veljajo posebne omejitve. Tako zaradi narave svojega dela oziroma nevarnosti navzkrižja interesov ne sme opravljati dejavnosti oziroma delati za drugega delodajalca na področju, na katerem opravlja inšpekcijske naloge.

Na informacije o poslovanju Obreze so se že odzvali na agenciji. Kot so zapisali, je Obreza pristojnim organom podal predlog za pregon zaradi kraje identitete. JAZMP pa je z namenom razjasnitve zadeve in zaščite javnega interesa o tem seznanila tudi Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, so poudarili.

V kolikor bi bili dokumenti, ki jih navaja novinarka, pristni, oziroma če bi se v preiskavi izkazalo, da je delavec ustanovitelj in direktor podjetij v tujini, ki opravljajo farmacevtsko dejavnost, pa bi to predstavljalo kršitev posebne odgovornosti po zakonu. Na agenciji so še izpostavili, da je v njihovem interesu, da se zadeva popolnoma razjasni.

Tudi sam Obreza je za časnik pojasnil, da gre najverjetneje za krajo identitete ali osebo z istim imenom in priimkom. Prepričan je, da na nobenem od dokumentov za ustanovitev in poslovanje podjetij, ki jih navaja časnik, ni njegovega podpisa, saj za to tudi ni pooblaščal nikogar.

Zloraba njene identitete

V davčni oazi je po informacijah Dela podjetje ustanovila tudi Tatjana Alfirević, ki je bila od septembra 2009 do oktobra 2012 Obrezova sodelavka na JAZMP. Na Britanskih Deviških otokih je prek pisarne Mossack Fonsece v Shenzenu na Kitajskem septembra 2014 registrirala podjetje Krka, d. d., Novo mesto LTD.

Alfirevićeva je na vprašanja časnika o podjetju presenečena odgovorila, da ni odprla nobenega podjetja na Britanskih Deviških otokih pod omenjenim imenom in tudi sama napovedala ukrepanje, v primeru, da gre za zlorabo njene identitete. V Krki pa so za Delo dejali, da jim registracija podjetja z njihovim imenom ni znana in da uporabe svojega imena niso dovolili. "Če bomo ugotovili, da se družba pod tem imenom pojavlja v poslovnem prometu ter izkorišča naše dobro ime ali nam celo škodi, bomo vsekakor ukrepali," so še zapisali.