Slovenija

Stavka lahko povzroči mrk Slovenije

G.G./STA
24. 3. 2016, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE) je splošno stavko napovedal med 4. in 21. aprilom. Zagrozili so, da so lahko ob stopnjevanju aktivnosti proti koncu možne posledice pri oskrbi z elektriko.

Arhiv Svet24
Sindikat do četrtka ni predvidel novih stavkovnih aktivnosti.

STA
Član predsedstva sindikata Valter Vodopivec opozarja, da bodo lahko posledice stavke čutili tudi odjemalci.

Stavka bo po besedah člana predsedstva sindikata Valterja Vodopivca potekala v skladu z zakonom, dejavnosti pa bodo stopnjevali, tako da bo proti koncu ob neodzivu vlade morda čutiti posledice pri oskrbi z elektriko.

Vladi poslali dve zahtevi

Sindikat je vladi posredoval dve zahtevi. V prvi so vlado pozvali, naj v sodelovanju z vsemi deležniki oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva, da se ohrani varno in zanesljivo delovanje energetskega sistema ter kakovostna in zanesljiva oskrba z elektriko.

Poleg tega zahtevajo, da se do sprejetja zahtevanega dokumenta ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij v elektrogospodarstvu.

Bojijo se tujih tekmecev

Odločitev o stavki so sprejeli v petek, a so o stavki razmišljali že precej časa, saj se v sindikatu bojijo tujega lastništva v energetskih družbah. Vodopivec je že minuli teden opozoril, da se z eno ključnih panog v Sloveniji, "resno ne ukvarja nihče v tej državi", saj naj ne bi imela jasne slike, kaj z elektrogospodarstvom sploh početi.

STA
Podpredsednik SDE Slovenije Bojan Majhenič, Valter Vodopivec, predsednik SDE Slovenije Branko Sevčnikar in predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Elektrika je "kri delovanja družbe"

Kot je danes poudaril predsednik SDE Branko Sevčnikar, so izčrpali vse možnosti dialoga in so čakali do zadnjega trenutka. "Na vse pozive in tudi grožnje se vlada ni odzvala, zato smo danes tukaj," je poudaril. Ponovno je opozoril še, da je elektrika "kri delovanja celotnega sistema, družbe".

Po njegovih besedah poskuša sindikat svoje videnje vladi predstaviti že od leta 2010, ko se je v dejavnosti odvila stavka, ki so jo nato po podpisu dogovora z gospodarskim ministrstvom ustavili. Nato so še predlani zagrozili z opozorilno stavko, a do danes odgovornih niso uspeli prepričati, da pokažejo svojo vlogo in začrtajo pot, po kateri bo energetika šla.

O stavki so že obvestili predsednika vlade Mira Cerarja ter ministra za finance in za infrastrukturo.