Slovenija

Slovenija še vedno ni prepovedala telesnega kaznovanja otrok

M.J./STA
24. 3. 2016, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) se bo letos med drugim osredotočila na prizadevanja proti telesnemu kaznovanju otrok. Starše bodo opozarjali, da je to nesprejemljiv vzgojni ukrep.

Profimedia
Za odraslega, ki tepe otroka, ni nobenega opravičila.

"Poleg prepovedi telesnega kaznovanja otrok z zakonom bodo potrebni dodatni ukrepi, s katerimi bomo starše opozorili na nesprejemljivost tega vzgojnega ukrepa," je dejala predsednica ZPMS Darja Groznik. Akcije zveze na tem področju bodo stekle v drugi polovici leta, je povedala po tistem, ko je skupščina zveze v soboto sprejela program dela in finančni načrt zveze za leto 2016.

Predlog novele zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki je bil v javni razpravi do začetka marca, želi nedvoumno prepovedati telesno kaznovanje otrok. Fizično nasilje, tudi telesno kaznovanje otrok, je prepovedano že po zdajšnji zakonodaji, v skladu s predlogom pa bo telesno kaznovanje otrok prepovedano povsem nedvoumno, so ob izteku javne razprave pojasnili na ministrstvu za delo.

Svet Evrope je že večkrat opozoril, da Slovenija še vedno ni v celoti prepovedala telesnega kaznovanja otrok. Za odraslega, ki tepe otroka, ni nobenega opravičila.

Otroški parlamenti, ki delujejo v okviru ZPMS, letos kot osrednjo temo obravnavajo pasti mladostništva. Državni otroški parlament bo zasedal 11. aprila. Po besedah Groznikove zdaj razmišljajo, kako bi otroci dobili več možnosti, da bi naslovili odločevalce in da bi ti imeli več posluha zanje.

Otroci so denimo kritični do ureditve na področju podeljevanja Zoisovih štipendij. Nekatere dejavnosti so namreč izpadle iz seznama dejavnosti, s katerimi lahko pridejo do točk. ZPMS je že podal predlog, da bi si kakšno točko lahko pridobili sodelujoči v programu mladi raziskovalci zgodovine.

V zvezi bodo letos več pozornosti namenili tudi zbiranju sredstev za letovanja otrok v njenem okviru. Na letovanja se prijavlja vse več otrok s posebnimi potrebami, česar so v zvezi veseli. Opozarjajo pa, da je za vključevanje otrok s posebnimi potrebami potrebnih več sredstev.

Zveza v letošnjem letu načrtuje izravnane prihodke in odhodke v višini približno 636.000 evrov, izhaja iz finančnega načrta zveze za letošnje leto.