Slovenija

Mačehovski odnos ZZZS

Simon Rosc
24. 3. 2016, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Da je lažje poiskati razlog, zakaj nekaj ni mogoče, kot pa poiskati rešitev, je pri nas že stalna praksa. Se je pa to izrazilo tudi v mnenju ZZZS glede predloga zakona o partnerski zvezi.

STA
Samo Fakin, v. d. generalnega direktorja ZZZS, se je hvalil s presežki zavoda, medtem ko posameznikom odreka osnovne pravice.

V proceduri je predlog zakona o partnerski zvezi (ZPZ), h kateremu je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) podal mnenje, ki pa je pripravljeno skrajno malomarno in brez kančka truda.

V Belgiji poroke homoseksualnih parov predstavljajo le 2,5 odstotka vseh porok v državi. 

REGISTER ISTOSPOLNO USMERJENIH?

»Predlog ZPZ ne navaja finančnih posledic na sredstva obveznega zdravstvenega zavarovanja,« so zapisali na ZZZS in kot posledico navedli zmanjšanje prihodkov ZZZS in povečanje odhodkov. V obrazložitvi pa so navedli: »Ocena finančnih posledic je praktično nemogoča. Ni namreč znano, niti koliko je istospolno usmerjenih oseb niti koliko je zunajzakonskih partnerjev, ki se enačijo z zakonci.« No, teh podatkov ne bomo nikoli vedeli, tako kot tudi ne, koliko je heterospolno usmerjenih oseb. Spolna usmerjenost je – česar na ZZZS očitno ne vedo – varovana s pravico do zasebnosti vsakega posameznika. Mar si na ZZZS v 21. stoletju želijo register istospolno usmerjenih oseb?

160 OSEB JE ZA ZZZS PROBLEM

Le z nekaj kliki smo prišli do številke, koliko približno bi bilo na leto v Sloveniji porok med homoseksualnimi pari, česar na ZZZS niso imeli volje storiti. Za primer smo vzeli Belgijo, kjer poroke med geji in lezbijkami sklepajo že od leta 2003. Število teh pa tam dosega le 2,5 odstotka vseh porok v državi. Če to preslikamo na Slovenijo, ob povprečno 6570 porokah na leto bi torej letno imeli okoli 160 porok homoseksualnih parov. In prav žalostno je, da 160 osebam ZZZS ne privošči tistega, kar je med drugim njihovo poslanstvo – obvezno zdravstveno zavarovanje po partnerju. Ob tem je še toliko bolj boleče, da to naredi zavod, ki je imel lani 5,1 milijona evrov presežka prihodkov. Perverzno pa je, da ZZZS to razlaga kot strošek tudi zato, ker tudi geji in lezbijke, kot vsi državljani Slovenije, vse življenje plačujejo prispevke in davke, torej tudi zdravstveno zavarovanje.