Slovenija

V eksplozijah ranjen slovenski diplomat, odpeljali so ga v bolnišnico

M.J.
22. 3. 2016, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iz slovenskega veleposlaništva v Bruslju so sporočili, da je med ranjenimi tudi slovenski diplomat. Trenutno ne morejo podati ocene, koliko slovenskih državljanov je bilo v času eksplozije na letališču.

Reuters
V eni od eksplozij v Bruslju je bil danes ranjen slovenski diplomat.

Kot so sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve, je bil v eni od eksplozij v Bruslju danes ranjen slovenski diplomat. Odpeljali so ga v bolnišnico. "Upamo, da je fond slabih novic s tem za danes izčrpan," je dejal vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter.

Po zagotovilih zunanjega ministra Karla Erjavca ranjen slovenski diplomat ni v življenjski nevarnosti.

Tistim, ki iščejo informacije o svojih sorodnikih ali znancih, so zato na MZZ ponudili dežurno telefonsko številko slovenskega diplomata (+32 494 336 396) ter številko centra za krizne razmere pri belgijskih oblasteh (+32 2 506 47 11).

Drugi napad se je zgodil na postaji podzemne železnice Maalbeek v bližini ustanov Evropske unije. "Na postaji metroja je bil tudi eden od naših kolegov, ki je bil na poti v službo. Ta kolega je bil poškodovan in je ta trenutek v bolnici," je pojasnil Šter. 

"Razen tega primera - našega kolega diplomata - nimamo podatkov o tem, da bi bil v nesreči kdo od Slovencev kakor koli prizadet, poškodovan ali pogrešan. Naši kolegi so v stiku z belgijskimi preiskovalci," je še zagotovil Šter in dodal, da bodo morebitne nove informacije sporočali javnosti.

Nasveti zunanjega ministrstva

Slovencem, ki so v Bruslju  svetujejo, naj omejijo svoje gibanje po mestu. Če imajo morebitne službene obveznosti, naj natančno preverijo, ali te obveznosti - sestanki ali razna srečanja - sploh bodo. Gibanje po mestu je lahko nevarno in MZZ pri tem svetuje izredno previdnost.

Zaenkrat  še nimajo enotne informacije o tem, ali šole v Bruslju ostajajo odprte ali pa so pouk prekinili. 

Letalske povezave s Slovenijo

Letalski prevozi iz letališča v Bruslju proti Sloveniji so vsak dan, v večernih urah. Let iz Bruslja je tako med delovnimi dnevni določen za 20:35 (direktni let) in 19:05 (prestopanje), med vikendi pa v soboto ob 10:25 in v nedeljo ob 21:25.

Letala iz Letališča Jožeta Pučnika pa proti Bruslji v jutranjih urah vzletajo okoli 7. ure zjutraj in v Bruslju pristanejo okoli 10:20, v popoldanskih urah pa letala vzletajo okoli 18. ure in v Bruslji pristanejo okoli 19:45.

Kot je sporočil slovenski letalski prevoznik Adria Airways, je bilo Adriino letalo, ki je zjutraj poletelo proti Bruslju, po eksplozijah preusmerjeno na letališče Liege, potniki so na varnem. 

Arhiv Svet24
Vodja konzularnega predstavništva Andrej Šter

Bo besedah vodje konzularnega predstavništva Andreja Štera, na predstavništvu zaenkrat nimajo podatka o žrtvah med Slovenci. Prizadevajo si pridobiti podatke, ali je bil kakšen Slovenec prepeljan ali oskrbovan v kateri od bruseljskih bolnišnic.

Letališče blokirano, odjeknila še ena eksplozija

Letališče v Bruslju je blokirano. Promet na letališče je danes onemogočen, kako bo v naslednjih dneh še ni znano. Zaradi druge eksplozije v belgijskem postajališču metroja (Maaelbeek), ki je v bližini evropskih institucij, je nastal v mestu prometni zamašek. Ljudje so za prihod na delo poiskali druge poti. Metro so popolnoma zaprli, promet v mestu je precej moten. V Bruslju, po Šterovih besedah, vladajo izredne razmere.

Po doslej znanih podatkih je umrlo 34 ljudi, skoraj dvesto jih je ranjenih. 

Reuters
Adriino letalo, ki je zjutraj poletelo proti Bruslju, je bilo po eksplozijah preusmerjeno na letališče Liege.

Ves javni promet obstal
V Bruslju so po eksplozijah na letališču in podzemni železnici poleg prometa podzemne železnice zaustavili tudi ves tramvajski, avtobusni in železniški promet, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Belgijski krizni center je prebivalce Bruslja pozval, naj "ostanejo, kjer so".

"Avtobusi, tramvaji in podzemna železnica so zaprti," je prek Twitterja objavil bruseljski prevoznik za javni potniški promet Stib. Z bruseljskega tožilstva so posebej sporočili, da so v Bruslju zaprte večje železniške postaje.

Prometni center Mobiris je prek Twitterja objavil, da so za avtomobilski promet zaprti vsi predori v Bruslju.

Reuters
Razbita okna na glavni stavbi letališča Zaventem.

Do eksplozij v Bruslju je prišlo štiri dni po aretaciji Salaha Abdeslama, še zadnjega iskanega terorista iz skupine, ki je 13. novembra lani izvedla pokol v Parizu.

Reuters
V mestu vladajo izredne razmere.