Svet

FOTO in VIDEO: Teroristični napadi v Bruslju: objavljena fotografija domnevnih napadalcev

Gregor Gruber/Erika Repovž
22. 3. 2016, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V današnjem terorističnem napadu v Bruslju sta odjeknili dve eksploziji na letališču Zaventem in ena na podzemni železnici. Po doslej znanih podatkih je umrlo 34 ljudi, skoraj dvesto je ranjenih. Ob truplu samomorilskega napadalca na letališču so našli avtomatsko puško.

Belgijska policija
Vložili so nove obtožbe proti Mohamedu Abriniju, ki je priznal, da je "moški s klobukom" s posnetka nadzorne kamere.

Instagram
Razbita okna na letališki stavbi.

Odgovornost za napade je prevzela Islamska država (IS). "Vojaki kalifata ... so s pasovi z eksplozivom in bombami izvedli napad na križarsko državo Belgijo, ki se bori proti islamu in muslimanom," je v sporočilu zapisala skupina. Obenem je "križarskim državam, ki so se združile v zavezništvo proti IS", zagrozila s "črnimi dnevi v odgovor na njihovo agresijo".

Dramatično jutro

Na letališču Zaventem v Bruslju sta okoli 8. ure odjeknili eksploziji. Ena od eksplozij je odjeknila v čakalnici za odhode, v bližini okenca za check-in letalske družbe American Airlines. Umrlo je najmanj 14 ljudi, več kot 20 je bilo poškodovanih.

Iz letališke stavbe so evakuirali ljudi in letališče zaprli, vse lete pa so preusmerili na bližnja letališča. Letališče Zaventem bo zaprto najmanj do 6. ure v sredo. Varnostne sile so na letališču odkrile še tretjo bombo, ki pa ni eksplodirala. Policija jo je nadzorovano razstrelila. To je sporočil guverner flamske province Brabant Lodewijk De Witte, potrdilo pa je tudi vodstvo letališča. Belgijski mediji so poročali, da naj bi na letališču našli neeksplodiran samomorilski jopič. Poročali so tudi, da naj bi bombi, ki sta zjutraj eksplodirali, vsebovali žeblje, a to so neuradne informacije. Informacijo o žebljih naj bi sicer medijem posredoval eden od zaposlenih v bolnišnici Gasthuisberg v mestu Leuven, kjer oskrbujejo nekatere od žrtev napadov. Večina ranjenih naj bi namreč poleg zlomov in opeklin imela vreznine, kakršne povzročijo kovinski predmeti. Obenem je v medijih zakrožila fotografija treh moških na letališču Zaventem, za katere je belgijsko tožilstvo potrdilo, da so osumljenci za napad. Dva, oblečena v črno, naj bi bila samomorilska napadalca, tretji, oblečen v belo, pa naj bi bil zdaj na begu pred policijo, je poročala televizija RTBF. Po poročanju medijev v Bruslju, med drugim v predmestju Schaarbeek, potekajo policijske racije. 

V napadih na letališču so bile uporabljene bombe z žeblji.

Belgijska policija je javnost prosila za pomoč pri identifikaciji pobeglega. Objavili so sliko s posnetka nadzorne kamere na letališču, na kateri je moški z očali, črnim klobukom in v beli jakni, ki pred seboj potiska voziček za prtljago. Vsakogar, ki bi ga prepoznal, prosijo, naj obvesti policijo. 

Župan Zaventema, kjer leži bruseljsko mednarodno letališče, Francis Vermeiren, je povedal, da so napadalci na letališču imeli bombe skrite v prtljagi. "Prišli so s taksijem, bombe so imeli v kovčkih," je poudaril. "Kovčke so naložili na vozičke, prvi dve bombi sta eksplodirali. Tudi tretji je dal kovček na voziček, a se je očitno ustrašil, ker ni eksplodiralo," je še povedal.

Našli zastavo Islamske države

Med hišnimi preiskavami v bruseljskem okrožju Schaerbeek so preiskovalci po navedbah tožilca našli zastavo skrajne sunitske skupine Islamska država, eksplozivno napravo z žeblji in kemikalije. Predstavnik bolnišnice v Löwnu, kjer so sprejeli več ranjenih v napadih, je danes dejal, da so bile v napadih na letališču uporabljene bombe z žeblji.

Belgijski tožilec je dejal, da je zaenkrat še prezgodaj reči, ali sta današnji napad in novembrski napad v Parizu - za oba je odgovornost prevzela skrajna Islamska država - povezana.

Pred eksplozijo vzkliki v arabščini?

Belgijski tožilec je potrdil, da je bil napad delo samomorilskega napadalca ali napadalcev, kar pomeni, da gre za še en teroristični napad. Odgovornost za napad je po pričakovanju prevzela trenutno najbolj aktivna teroristična organizacija Islamska država.

Na letališču so po eksplozijah našli še več eksplozivnih teles, med drugim tudi samomorilski jopič. Belgijska tiskovna agencija poroča, da naj bi se pred eksplozijo slišali streli in vzkliki v arabskem jeziku. 

Eksplozije tudi na postaji podzemne železnice

Okoli 9. ure je eksplozija odjeknila tudi na postaji podzemne železnice v Bruslju, in sicer na postaji Maelbeek, ki je v bližini evropskih institucij. Mrtvih je okoli 20, več kot 100 je ranjenih. Po eksploziji so zaprli vse postaje podzemne železnice v belgijski prestolnici. Okoli 11.30 je za nov preplah poskrbela močan pok na ulici Rue de Loi. Šlo je za nadzorovano eksplozijo. Tehniki so našli in razstrelili sumljiv paket.

Twitter
Poškodovanih je bilo več kot 30 ljudi.

Belgijske oblasti so stopnjo teroristične ogroženosti v državi zvišale na najvišjo.

Eksplozije so se zgodile štiri dni po aretaciji Salaha Abdeslama, še zadnjega iskanega terorista iz skupine, ki je 13. novembra lani izvedla pokol v Parizu.

Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da je med ranjenimi tudi slovenski diplomat.

Prostovoljce pozivajo, naj darujejo kri

Za poslušalce Radia Aktual se je iz Bruslja takoj po terorističnem napadu oglasila evropska poslanka Tanja Fajon.

V Bruslju so po eksplozijah na letališču in podzemni železnici poleg prometa podzemne železnice zaustavili tudi ves tramvajski, avtobusni in železniški promet.

Belgijski krizni center je prebivalce Bruslja pozval, naj "ostanejo, kjer so". "Avtobusi, tramvaji in podzemna železnica so zaprti," je prek Twiterja objavil bruseljski prevoznik za javni potniški promet Stib. Z bruseljskega tožilstva so posebej sporočili, da so v Bruslju zaprte večje železniške postaje.

V Bruslju medtem potekajo preiskave, oblasti pa pozivajo ljudi, naj darujejo kri.

Osebje EU zaprto v institucijah

"Institucije EU sodelujejo pri zagotavljanju varnosti osebja in prostorov. Prosim, ostanite doma ali znotraj stavb," je prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočila komisarka za proračun Kristalina Georgieva, ki je pristojna tudi za osebje in varnostna vprašanja.

Letalske in železniške povezave z Brusljem prekinjene

Letalske družbe so po terorističnih napadih v Bruslju odpovedale na stotine letov, z mestom pa so prekinjene tudi železniške povezave. Sicer so večino železniških postaj v mestu ponovno odprli ob 16. uri. Po eksplozijah na letališču in postaji podzemne železnice, v katerih je umrlo več kot 30 ljudi, je v Bruslju ugasnil javni prevoz.

Po ponovnem odprtju železniških postaj v Bruslju naj bi ostale zaprte le postaje Schuman in Luxembourg ter postaja na bruseljskem letališču, ki so najbližje mestom napada.

STA
Na ulicah Bruslja vladajo izredne razmere. Policija opravlja preiskave od hiše do hiše.

V Bruselj in iz njega sicer ne vozijo vlaki Eurostar in Thalys, letalske družbe pa so morale zaradi zaprtja letališča Zaventem odpovedati več kot 500 letov.

Zaradi napadov so stopnjo pripravljenosti zvišali tudi v številnih drugih evropskih državah, "kar lahko za potnike pomeni dodatne zamude," so sporočili iz krizne koordinatorske skupine za evropsko letalstvo EACCC.

Oblasti so varovanje poostrile tudi v jedrskih elektrarnah po državi - "pregledujejo vozila, tam pa sta tako policija kot vojska".

Stopnjo pripravljenosti so zvišali tudi drugod po evropskih letališčih in železnicah, med drugim v Parizu, Amsterdamu, Londonu, Frankfurtu in Moskvi. Nič manj previdni niso niti na drugi strani Atlantika, kjer so prisotnost protiterorističnih sil povečali v New Yorku in Washingtonu.

Streli tudi v Amsterdamu 

Nizozemska policija je danes na glavni železniški postaji v Amsterdamu aretirala tri ljudi, pri tem pa izstrelila opozorilne strele, je na družbenem omrežju Twitter sporočila nizozemska policija.

Tiskovna predstavnica policije podrobnosti o dogajanju na železniški postaji ni želela razkriti.