Slovenija

V azilnem domu v Logatcu naselili pet družin

STA
8. 3. 2016, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V izpostavi azilnega doma v Logatcu so v ponedeljek nastanili pet družin, skupno 23 oseb. Za njihovo nastanitev je pred tednom dni dal zeleno luč tudi logaški občinski svet, ki je ob nekaterih pogojih soglašal s prihodom beguncev v tamkajšnji azilni dom.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Seja občinskega sveta je sledila odločitvi vlade, da zaradi povečanega števila prosilcev za mednarodno zaščito aktivira kontingentni načrt in v skladu z njim izpostavo azilnega doma predvidi tudi v Logatcu. Kar pa je med tamkajšnjimi občani sprožilo tudi strah, da bi v njihovi bližini naselili migrante, ki so jih iz različnih razlogov vrnile druge evropske države.

Občinski svet je nato v začetku meseca sprejel več sklepov, s katerimi je zahteval, da se v Logatcu nastani izključno ranljive skupine prosilcev za azil, kot so družine s šoloobveznimi otroki z vojnih območij. Prav tako je zahteval, naj bo njihova namestitev postopna, v prvem obdobju do največ 50 oseb, po ugotovitvi, da so vzpostavljeni varnostni in drugi pogoji ter medsebojno zaupanje, pa največ do 108 oseb.

Občina Logatec je občane o prvih nastanitvah v tamkajšnji izpostavi azilnega doma obvestila prek svoje spletne strani.

Od 17. septembra do 7. marca je po podatkih ministrstva za azil zaprosilo 507 oseb.